Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Těhotenství po pětatřicítce - co byste o něm měla vědět?

Vydáno: 8. května 2016 v kategorii Těhotenství, napsala Markéta Dostálová.

těhotná

V dnešní době není vůbec neobvyklé, že žena má první dítě ve svých 35 letech a více. Podle posledních statistik tento jev stoupá, proto je vhodné se připravit nejen na výhody, které vyšší věk přináší, ale i na nevýhody a možné komplikace.



Rodičovství ve zralém věku má své výhody. Můžete být už finančně zajištěná a máte více životních zkušeností. Většina starších maminek má bezproblémové těhotenství a přivedou na svět zdravé děti. Přesto však existuje více rizik. Zřejmě budete gynekologa navštěvovat častěji, doporučí vám speciální testy a vyšetření. Buďte informovaná a připravená - tak můžete lépe reagovat v případě, že se vyskytne problém.

Jaká jsou rizika?

Pamatujte, jak už bylo zmíněno výše, většina maminek po pětatřicítce má normální těhotenství a zdravé miminko. Pro vás a vaše dítě existují větší rizika, než je průměr, ale stále jsou velmi nízká. Mezi některá z nich patří:

Vrozené vady

U starších rodiček je vyšší pravděpodobnost, že se miminko narodí s poruchou chromozomů, jako je třeba Downův syndrom. V pětadvaceti je pravděpodobnost této vady 1:1250. Pokud je vám 35 let, riziko se zvyšuje na 1:400, od 45 let je to již 1:30.

Samovolný potrat

K samovolnému potratu většinou dochází do 13. týdne těhotenství. S věkem toto riziko stoupá. V pětatřiceti je to asi 20% riziko, od 45 let až 80%.

Vysoký krevní tlak a cukrovka

Také je u vás vyšší možnost, že během těhotenství budete trpět vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou. To může vést k dalším problémům jako potrat, růstové problémy miminka nebo komplikace při porodu.

Problémy s placentou

Placenta previa (vcestné lůžko) je komplikace, která může způsobit životu nebezpečné krvácení ženy během těhotenství nebo při porodu. Může mít podobu nízko položené placenty nebo se nějakým způsobem dotýká děložní branky. U čtyřicátnic je riziko této obtíže 3x vyšší než u dvacátnic, ale nebojte, i tak se objevuje velmi vzácně.

Předčasný porod a nízká porodní hmotnost

U starších žen je pravděpodobnější, že porodí dříve (před 37. týdnem). Miminko tak může vážit méně než 3 kg.

I když jsou tato rizika reálná, mnoho z nich můžete mít pod kontrolou díky řádné prenatální péči, screeningům a testování. Tak se můžete včas připravit na péči o dítě se zdravotním postižením nebo se rozhodnout pro ukončení těhotenství.

Prenatální screeningové testy

Těhotné ženy podstupují spoustu rutinních vyšetření jako krevní testy, monitorování hladiny glukózy v krvi a ultrazvuk. Screeningové testy zahrnují:

Nuchální translucence (měření projasnění v šíjové oblasti)

Provádí se v 1. trimestru. Lékař při něm prostřednictvím speciálního ultrazvuku kontroluje tloušťku krku plodu a spolu s krevními testy hledá určité věci, které mohou mít spojitost s vrozenými vadami. Kombinované výsledky pak mohou říct, zda má miminko vyšší riziko Downova syndromu, trisomie 18 (Edwardsova syndromu) a dalších chromozomálních poruch.

Triple test

Provádí se v 2. trimestru. Jedná se o vyšetření krevního séra za účelem detekce genetických vad a poruch vývoje nervové trubice (např. riziko Downova či Edwardsova syndromu). Jeho nevýhodou je však vcelku častá falešná pozitivita (poruchy detekuje s úspěšností 70 % a 5 % zdravých případů indikuje jako s možnou poruchou) a v poslední době se od něj spíše upouští. Více najdete zde.

Prenatální diagnostické testy

Pokud výsledky screeningových testů detekovaly zvýšené riziko, nebo prostě chcete mít jistotu, můžete podstoupit diagnostické testy, jejichž výsledky jsou přesnější. Někteří lékaři na ně posílají budoucí maminky po 35. roce automaticky, můžete je však odmítnout. Existuje u nich totiž (i když velmi nízká) možnost potratu. Patří mezi ně:

Odběr plodové vody (amniocentéza)

Znamená to odběr vzorku plodové vody tenkou jehlou a následné otestování buněk. Provádí se mezi 16.-20. týdnem a do 24-48 hodin lze získat výsledky. Při amniocentéze se zjišťují chromozomální odchylky, defekty neurální trubice a genetická postižení (pokud se již vyskytla v rodině, např. hemofilie, cystická fibróza nebo svalová dystrofie). Riziko potratu je 0,5-1 %, tedy 1:100-200.

Odběr choriových klků (choriocentéza)

Provádí se většinou na konci 1. trimestru (choriové klky jsou geneticky identické s plodem a vyvíjejí se dříve než plodová voda). Stejně jako amniocentéza zjišťuje chromozomální a genetické odchylky. Riziko potratu kvůli vyšetření je 1 %.

Odběr fetální krve z pupečníku (kordocentéza)

Provádí se jen vzácně, např. když amniocentéza ukázala nejasné výsledky, nebo je nutné zjistit krevní skupinu plodu či vzniklo podezření na jeho bakteriální nebo virovou infekci a je třeba prokázat přítomnost protilátek v krvi plodu. Provádí se v 18.-20. týdnu tenkou jehlou pod kontrolou ultrazvuku. Riziko potratu je stejné jako u ostatních invazivních metod. Výsledky jsou známy do 2-3 dnů.

Test Clarigo

Nový genetický prenatální test (NIPT) Clarigo pomáhá odhalit Downův, Edwardsův a Patauův syndrom z krve matky. Tato metoda je spolehlivá a bez rizika. Provádí se již od ukončeného 8. týdne. Nevýhodou je, že jej neproplácí zdravotní pojišťovny. Více informací najdete zde.

Co pro sebe můžete udělat sama?

Navštěvujte pravidelně svého gynekologa a zůstaňte informovaná.
Každý den berte 0,4 - 0,6 mg kyseliny listové a klidně i další vitamíny. Může pomoci zabránit určitým vrozeným vadám.
Konzumujte zdravou vyváženou stravu s širokou škálou potravin. Žena s průměrnou váhou potřebuje přidat pouze 200 - 300 kcal (840 - 1 260 kJ) za den během těhotenství, to je např. 100 g 30% sýra, 2 rohlíky, 2 banány nebo 300 g bílého jogurtu s 3% tuku.
Udržujte si zdravou váhu. Záleží na tom, zda jste měla před početím normální váhu, nadváhu nebo podváhu. Lékař vám poradí, jaká je pro vás zdravá hmotnost.
Pravidelně cvičte.
Minimalizujte stres. Naučte se relaxačním technikám jako meditace, těhotenská jóga (gravidjóga) či dechová cvičení.
Dostatečně spěte - asi 7-9 hodin v noci.
Nekuřte a vyhýbejte se i pasivnímu kouření.
Berte jen ty léky, které jsou podle vašeho lékaře bezpečné. Neužívejte ani žádné přírodní a rostlinné přípravky bez předchozí konzultace.

Jaké máte zkušenosti s těhotenstvím nad 35 let? Myslíte si, že má vyšší věk nevýhody?