Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Správný věk na těhotenství a mateřství

Vydáno: 27. července 2012 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

Správný věk na těhotenství a mateřství

Správný věk na mateřství se nedá lehce určit; u někoho je to vyšší věk a u někoho nižší věk. Záleží na tom, jak se daná žena na mateřství cítí a jak moc je vyspělá. Nezapomeňte, ze se zvyšujícím věkem je otěhotnění obtížnější. Nejlepší věk dle lékařů do 25 let. Realita je však jiná.



Ještě před několika lety ženy měly dítě sotva po dvacítce. Nyní se průměrný věk prvorodiček stále posouvá. Ženy často mívají první dítě po třicítce, některé dokonce i po čtyřicítce. Lékařům se posouvání věku prvorodiček nelíbí, neboť považují za nejlepší věk pro mateřství 25 let a vysoký věk za risk vůči matce i dítěti.

První dítě před dvacítkou

První dítě před dvacítkou je často spojené spíše s nehodou než s plánováním. Žena otěhotní díky špatné nebo žádné ochraně při styku. Rozhodně před dvacítkou pro ženu není vhodný věk kvůli tomu, že často nemá dodělanou školu nebo pracovní zkušenosti.

Těhotenství po dvacítce

Podle lékařů je ideální věk pro prvorodičky na těhotenství po dvacítce, přesněji 25 let. Žena je vyspělejší a nemá problém s otěhotněním. Zároveň už v tomto věku může mít životního partnera. Samozřejmě nemůže moc dávat přednost kariéře, protože ji musí skloubit s péčí o dítě.

Mateřství po třicítce

Nejprve žena zvolí kariéru a pak se rozhodne mít dítě. Takto vypadá scénář mnoha českých žen. Ovšem málokdy si uvědomí, že po letech braní antikoncepce a vlivem stáří se snižuje šance na otěhotnění přirozenou cestou. Zvolí tedy často umělé oplodnění, které někdy nevyjde ani na druhý pokus. K tomu těhotenství bývá rizikové.

První dítě po čtyřicítce

Mít první dítě po čtyřicítce je tak trošku hazard nejen se zdravím matky, ale i se zdravím dítěte. Ženě už odtikaly biologické hodiny a často přichází na řadu umělé oplodnění. Není výjimkou, že se jedná o rizikové těhotenství s porodem císařským řezem. A k tomu ještě další věc, až dítě bude maturovat, tak jeho matka bude před důchodem, vnoučat se pravděpodobně nedožije a dítě může strávit svá studia na VŠ zároveň s péčí o staré rodiče...

Co si myslíte o tom vy?