Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Porod císařským řezem na přání? Jde to?

Vydáno: 30. května 2012 v kategorii Porod, napsala Adéla Jánská.

císařský řez

Chcete mít císařský řez na přání? Bohužel vás pozitivní odpovědí zklameme. Není možné si tento způsob porodu objednat. Existuje jen několik výjimek, kdy vám lékař císaře doporučí. Některé ženy to řeší známostí nebo obálkou. Zeptejte se na možnosti vašeho gynekologa. Není přece jen lepší klasický porod?



Mnoho žen se obává přirozeného porodu a raději zvolí porod císařským řezem. Někdy se také stává, že sám lékař nutí rodičku k porodu císařem. Císařský řez se neprovádí na přání, ale jen v některých případech. V Česku je velký počet císařských řezů a vypadá to, že tato móda bude pokračovat dál. Pokud si vyberete císařský řez, rozmyslete si jej pořádně. Častou výmluvou je, že dítě při císaři přežije, což se při vaginálním porodu občas nestane. Jedná se však o jednotky, proto není důvod se klasického porodu obávat.

V případě různých nemocí nebo vyššího věku, větší velikosti dítěte, vám lékař rovnou císařský řez doporučí, stejně jako v případě plodu ve špatné poloze v děloze. Může se stát, že budete chtít rodit normálním porodem, avšak lékař často na vás bude vyvíjet nátlak a bude vás přemlouvat. Císařský porod je pro porodníky jednodušší a rodičky si méně často stěžují.

Jak si zařídit císařský řez?

Na přání u nás císařský řez není a dlouho ani nebude. Důležité je mít indikaci k porodu císařským řezem a tím je ohrožení zdraví matky nebo dítěte. Při různých onemocněních či vyššího věku vám lékař téměř vždy doporučí císaře. V některých nemocnicích slyší i na nepřekonatelný strach z porodu nebo strach o dítě. Jinde ale ne. Některé ženy využívají známostí, obálek či doporučení psychiatra. Obálky s různou částkou prý často pomohou, záleží vždy na konkrétním lékaři a nemocnici. Můžete se poradit i s vaším gynekologem, který vám poradí postup.

Nevýhody císařského řezu

V prvním případě se jedná o operaci se všemi riziky jako u každé jiné operace.
- anestezie (epidurální, spinální nebo celková),
- možné komplikace (infekce, poškození močového měchýře, zanícená jizva,...) - delší a bolestivější rekonvalescence,
- jizva,
- lítost (přirozený porod je lepší...).

Porod císařským řezem není v žádném případě bezbolestný porod!