Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Jména pro miminika - chlapecká jména

Vydáno: 23. června 2012 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

Jména pro miminika - chlapci

Vybrat jméno pro miminko je často pro rodiče nelehkým úkolem. Jméno, kterým se bude syn pyšnit, a kterým bude oslovován celý život. Z jakých jmen je na výběr a dokdy jej musíte vybrat? Vyberte české nebo netradiční jméno? Další možností je dát jméno po tatínkovi či dědečkovi.



Vybrat jméno pro chlapce je velmi složité. Možná sáhnete po klasice, že ho pojmenujte po otci nebo budete hledat jiné jméno. Můžete vybrat české jméno nebo netradiční exotické jméno. Týdny a týdny vybírání se občas může přeměnit i v hádku. Ne každému se líbí jméno, které vybral ten jiný. Rodiče by měli myslet i na dítě, které se tak bude jmenovat celý život. Budou ho tak oslovovat známí, spolužáci, učitelé a v některých případech se mu mohou i posmívat. Vybírejte proto jméno, za které se dítě nebude muset stydět.

Vybrat můžete jména z kalendáře nebo z knihy, která se nazývá Jak se bude vaše dítě jmenovat? od dr. Knappové. V případě jiného požadavku jména, tak je nutné požádat o schválení. Výběr jména se řídí matričním zákonem, jméno nesmí být zkomoleninou nebo zdrobnělinou. Můžete se poradit na matrice, kde vám mohou poradit nebo zmíněnou knihu koupíte v tomto e-shopu.

Nejčastější jména v roce 2019 - TOP 40

Mezi nejčastější jména pro kluka patří: Jakub, Jan, Tomáš, Matyáš, Adam, Filip, Vojtěch, Lukáš, Martin, Matěj, Ondřej, Daniel, David, Dominik, Antonín, Michal, Petr, Štěpán, Tobiáš, Marek, Samuel, Jiří, Václav, Šimon, Kryštof, Jonáš, Mikuláš, Oliver, Tadeáš, Patrik, Josef, František, Jáchym, Pavel, Viktor, Sebastian, Karel, Eliáš, Jaroslav, Vít

Statistika je za leden 2019, novější zatím nebyla na ČSÚ zveřejněna.

Klasická křestní jména

Klasická česká jména jsou neustále oblíbená. Některá z nich jsou v TOP40 nejoblíbenějších jmen a některá se tam nevešla. Můžeme jmenovat:
Miroslav, Zdeněk, Milan, Vladimír, Ladislav, Stanislav, Roman, Radek, Jaromír, Ivan, Arnošt, Aleš, Libor, Alois, Rudolf, Vavřinec, Robert, Richard, Jindřich atd.

Nebo chcete zvolit netradiční jméno?

Netradiční a exotická jména jsou poslední dobou velmi oblíbená. Maminky nechtějí pojmenovat svého syna klasickým jménem, které má každý a chtějí si vybrat originální jméno. Podívejte se některá netradiční jména pro chlapce:
Vojta, Teodor, Denis, Vincent, Artur, Tobias, Matyas, Max, Lucas, Mathias, Daniil, Alex, Sebastian, John, Steven, George, Samuel, Nikolas, Maxim, Matteo, Kevin, Adrian, Benjamin, Vincent, Leon, Marco atd.