Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Císařský řez - jak vůbec probíhá?

Vydáno: 27. listopadu 2012 v kategorii Porod, napsala Martina.

císařský řez

Zhruba 25 % - taková je v současnosti bilance porodů císařským řezem v českých porodnicích. Pravděpodobnost, že zrovna vás císařský řez potká, není sice velká, ale rozhodně ji nemůžeme označit za mizivou. Právě proto vás v tomto článku seznámíme s nejdůležitějšími informacemi, které byste o této formě porodu měla vědět.



Jedná se o velice starou formu porodu, která byla známá už u starých Egypťanů. Porodů císařským řezem však ve světě stále stoupá a Česko v tomto ohledu není výjimkou. Spousta žen také „císař“ před klasickým porodem upřednostňuje – vnímají ho jako pohodlnější způsob, jak přivést dítě na svět. Na co však spousta z nich zapomíná je, že se stále jedná o operativní zákrok, přičemž stoupá riziko komplikací až šestinásobně a žena musí podstoupit všechna opatření, která jsou s operacemi spojena. Mnoho budoucích maminek se rovněž domnívá, že se při císaři vyhnou bolesti, což rozhodně není pravda. Císařský řez sebou nese spoustu nevýhod, které se vám u standardního porodu vyhnou.

Kdy se sahá po skalpelu?

Pro porod nepřirozenou cestou se nemůžete sama rozhodnout, na základě faktů, které znemožňují klasický porod, jej stanovuje váš lékař či porodník. V České republice není možné se samostatně rozhodnout pro porod císařským řezem. Důvodů, proč by pro vás mohl být císařský řez vhodnější, může být hned několik a o jeho provedení se rozhoduje buď předem v průběhu těhotenství – plánovaný neboli primární císařský řez, nebo na základě komplikací, které nastávají při porodu – neplánovaný neboli sekundární císařský řez. Lékaři jej plánují u těhotných žen s onemocněním, jako je cukrovka, astma, oční onemocnění, herpes v oblasti genitálií, psychická onemocnění a spoustu dalších, které by mohl přirozený porod ohrozit. Pakliže jste podstoupila gynekologickou operaci, bude vám císařský řez (sekce) s nejvyšší pravděpodobností také nabídnut. Často je také volen u starších rodiček.

Příčiny k porodu císařským řezem stanovuje také dítě. Je-li jeho velikost a hmotnost příliš velká (nad 3,5 kg u prvorodičky, u vícerodičky hovoříme o 3,8 kg) nebo naopak příliš nízká (pod 1,5 kg), bude se také zřejmě jednat o císařský řez. Dalšími předpoklady je vícečetné těhotenství, nepravidelná poloha plodu, vcestná placenta či nedostatečné zásobení plodu kyslíkem. Přestože císařský řez nese šestinásobné riziko komplikací než přirozený porod, při problémech u klasického porodu se může jednat o život zachraňující operaci.

Jak „císař“ probíhá?

Pokud je u vás císařský řez plánovaný, do nemocnice nastoupíte už o dva dny dříve, než váš porod bude probíhat. Čekají vás klasická předoperační vyšetření, ale postup před samotným porodem se od toho standardního neliší. Po umytí, oholení a klystýru však následuje celková nebo jen lokální anestezie, jejíž výhodou je, že je matka po dobu zákroku při vědomí, a operace.

Samotný císařský řez je pak proveden poměrně rychle. Lékař provede řez, otevře břišní dutinu, vyjme dítě z dělohy a přestřihne pupeční šňůru. Rodička si však dítěte ihned neužije, zůstává po určitou dobu v pooperační péči, která je často spojována s několikadenními až několikatýdenními bolestmi. Na břiše vám zůstane jizva.

Propuštění domů je velice individuální a odvíjí se od rychlosti hojení jizvy po zákroku, zdraví matky i miminka. Na jednotce intenzivní péče můžete strávit okolo 3 dní, pak vás zpravidla přesunou na oddělení šestinedělek. Maminky po císaři jsou propouštěny přibližně po 10 dnech od porodu.

Mýty o traumatu

Stejně jako spousta jiných nepřirozených věcí má i císařský řez své odpůrce. A že jich není málo. Například esoterik a propagátor holotropního dýchání Stanislav Grof přirovnává „agresivní porod“ k  sexuálnímu zneužívání v dětství. Odrazujícím faktem pro matky, které si císařský řez vysloveně přejí, může být ztížené nacházení vztahu k dítěti během života. Porod je totiž záležitostí rituální, která upevňuje pouto mezi matkou a dítětem podobně jako třeba kojení, a pakliže je prováděn nepřirozeným způsobem, toto pouto se naopak zásadním způsobem porušuje. Císař poznamenává děti také v dospělosti – údajně je pro ně složitější nalézt partnerský vztah, zvládat běžné problémy a jsou náchylnější k psychickým nemocem. Řada psychologů a psychiatrů však tato tvrzení vyvrací.