Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Jizva po císařském řezu časem vybledne, pečujte ale o ni

Vydáno: 13. září 2012 v kategorii Šestinedělí, napsala Adéla Jánská.

břicho a jizva

Císařský řez je stále oblíbenější nejen v Česku, ale i ve světe. Jako památku na něj zůstává ženě jizva v podbřišku. Jak by se o jizvu měla starat? Je vůbec péče o jizvu důležitá? Podívejte se na podrobnosti. Některé ženy s hojením nemají vůbec problém, naopak jiné se velmi trápí a cítí toto místo velmi bolavé.



Jizva po císařském řezu je často trnem nejen v očích ženy, ale i muže. Žena jizvu neustále vidí a muž hned pozná, že rodila císařem. Obzvláště, když je jizva velká a nevzhledná. Přitom s troškou péče může být jizva menší. Nezapomeňte, že jizva bude vždy viditelná. Některé ženy ji mají necitlivou či bolavou i několik let po porodu.

Péče o jizvu

Z počátku je nutné jizvu nedráždit. V prvních dnech by se tak měla omýt opatrně pouze vodou, aby se nedráždila a nedostala se tam infekce. Pokud by ale jizva mokvala či se zanítila, je nutné okamžitě kontaktovat lékaře.

Mažte jizvu sádlem nebo krémem

Na jizvy je výborné domácí nesolené sádlo. Sádla v obchodě jsou solená a s éčky, jsou proto nevhodná na mazání. Můžete také použít měsíčkovou mast nebo jiné krémy na jizvy. Nezapomeňte na pravidelné mazání.

Vyzkoušejte tlakové masáže

Zdravá pokožka se kolem jizvy masíruje přitlačením na půl minuty a následně se pokračuje k dalšímu místu.

Jizva časem vybledne

Jizva časem vybledne, pořád ale bude trošku znatelná. Někdy to trvá necelý rok, někdy i tři roky po porodu. Stejné je to i citlivostí. Obecně se doporučuje jizvu si pravidelně mazat, aby pěkně vybledla. Jsou ale i ženy, které si jizvu nemažou a mají pěknou. Záleží totiž dost na genetice a na kůži.

Někdy pomůže jen laser

Pokud jste s jizvou hodně nespokojená, může vám pomoci trošku laser. Domluvte s plastickým lékařem na dalším postupu.

A jak se hojila jizva vám? Šla byste znovu do císaře nebo byste raději zvolila přirozený porod?