Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Těhotenský průkaz je v těhotenství důležitější než občanka

Vydáno: 22. dubna 2017 v kategorii Těhotenství, napsala Markéta Dostálová.

miminko a maminka

Těhotenský průkaz je v těhotenství velice důležitější než občanka. Jsou v něm uvedeny všechny informace o těhotenství, plánovaném porodu, anamnéze atd. Celých devět měsíců byste jej měla nosit stále s sebou, ať je v případě potřeby po ruce.



Těhotenská průkazka je v době vaší gravidity snad ještě důležitější než občanský průkaz. Měla byste ji nosit všude s sebou, třeba v případě nehody, nemoci či jiných komplikací, aby záchranáři a jiní lékaři věděli, že jste v jiném stavu.

Těhotenský průkaz je také vaším užitečným průvodcem po celou dobu těhotenství. Zaznamenávají se v ní všechna gynekologická vyšetření, návštěvy poradny, údaje o vašem zdravotním stavu a samozřejmě i o vývoji plodu. A nezapomeňte si ji vzít do porodnice.

Těhotenský průkaz má obvykle cca 12 stran. Co se v nich dočtete? Na první straně jsou, stejně jako u jiných oficiálních dokumentů a průkazů, vaše nacionále, popř. i údaje o otci miminka. Dále předpokládaný termín porodu, záznamy o případných předchozích těhotenstvích nebo potratech a data plánovaných návštěv v poradně.

Druhá strana obsahuje všeobecnou anamnézu vašeho zdravotního stavu a tabulka s různými údaji o současném, popř. předchozím těhotenství. Ta následuje i na dalších dvou stranách a obsahuje podrobné a detailní výsledky z gynekologických vyšetření.

Na páté straně těhotenského průkazu najdete záznamy o doplňujících vyšetřeních z krve (např. Triple test, hladina HCG, testy na HIV či žloutenku typu B). Na dalších dvou stranách se zaznamenává váš váhový přírůstek a hlavně stav děložního čípku. Je důležité jej sledovat, protože pokud se příliš rychle posunuje a otvírá, může hrozit potrat, předčasný nebo uměle vyvolaný porod.

Osmá a devátá strana obsahují záznamy z ultrazvukových vyšetření, amniocentéza (vyšetření plodové vody) a kardiografie.

Na desáté straně se dočtete rady pro těhotné (hlavně co si vzít do porodnice) a poslední dvě strany jsou věnovány vyšetřením u jiných lékařů (obvodní, zubní apod.), případné hospitalizaci během těhotenství a výsledkům krevního obrazu.

Někdy může mít těhotenský průkaz trošku jiné pořadí či obsah, ale většinou je tento výše uvedený.