Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Triple test: Vyšetření, které zbytečně stresuje

Vydáno: 3. července 2016 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

mimino

Mezi 16. až 18. týdnem těhotenství se provádí triple test, který má za úkol odhalit vady plodu. Má to ale jeden háček, jedná se o zastaralý test, který je spolehlivý asi pouze ze 70 %. Vyšetřují se při něm tři hormony. Jak probíhá, kdy se provádí a je vůbec povinný?



Triple test (označení tripple test je chybné) je vyšetření, které probíhá na začátku druhého trimestru. Jedná se o jeden z mnoha testů, které se provádějí v těhotenství. Tento odhaluje genetické vady. Je spojen s tím, že není moc spolehlivý a často ho některé těhotné berou za zbytečný.

Co to je triple test?

Jedná se o jednoduchý test, který probíhá v 16. až 18. týdnu. Někdy se ale může vyšetřit již v 15. týdnu, maximální však do 22. týdne. Provádí se pouze odběrem krve matky.

Při tomto testu se vyšetřují hladiny následujících látek: alfa1-fetoprotein (AFP), celkový choriogonadotropin (HCG) a nekonjugovaný estriol (uE3). Testuje se tak riziko na Downův syndrom, Patauův syndrom, Edwardsův syndrom a vrozené rozštěpové vady neurální trubice plodu. Během těhotenství se hladiny těchto látek mění a z toho důvodu mohou tak v různé době vyjít odlišné výsledky. Z tohoto důvodu je nutné tento test provádět pouze v určitém stáří plodu.

Většinou výsledky bývají do jednoho týdne, zeptejte se, za jak dlouho budou u vás a jestli si máte zavolat nebo vás budou kontaktovat. Na každém pracovišti to probíhá jinak.

Test není spolehlivý

Nevýhodou triple testu je, že se je zastaralý a velice nespolehlivý. Udává se, že jeho spolehlivost je pouze 60 - 70 %. Z testu pak vycházejí falešně negativní výsledky a falešně pozitivní výsledky a u nich je potřeba provést další test k jejich vyloučení. Tímto dalším testem je odběr plodové vody (amniocentéza), což je další neoblíbené vyšetření, u něhož hrozí i potrat, ale pomáhá potvrdit nebo vyvrátit výsledek triple testu.

Když vyjde špatně...

Když vyjde špatně jak triple test, tak i amniocentéza a ukáže se možné postižení plodu, bývá doporučen potrat. Potrat se může uskutečnit až do 24. týdne těhotenství. I toto může žena odmítnout a dítě donosit. Jedná se o celkem nepříjemnou situaci, neboť v této době již žena cítí kopání dítěte a nechce ho dát pryč. V mnohých případech již dítě, které se předčasně narodí ve 24. týdne, lze zachránit.

Triple test je neoblíbený právě kvůli tomu, že není spolehlivý a často jeho výsledku ženu vystraší. Pozitivní výsledek nikoho nepotěší, ale často je to pouze falešně pozitivní výsledek, což se může prokázat již zmiňovanou amniocentézou.

Orientační tabulka hodnot

Výsledek testu se udává pouze jako pravděpodobnost, což při přepočítání na procenta vychází následujícím způsobem.

VýsledekV procentech
1 : 10 0000,01 %
1 : 1 0000,1 %
1 : 5000,2 %
1 : 2000,5 %
1 : 1001 %
1 : 801,25 %
1 : 601,67 %
1 : 502 %
1 : 303,33 %
1 : 205 %
1 : 1010 %

Někteří gynekologové triple test vůbec neprovádějí právě z důvodu nespolehlivosti, mnozí však stále ano. Navíc často se ani neobtěžují ženě říct, proč jí berou krev. Případně tvrdí, že je test povinný.

Naštěstí triple test není povinný. Je možné jej odmítnout, tak jako každý zákrok.