Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Prvotrimestrální screening genetických vad plodu

Vydáno: 9. dubna 2013 v kategorii Těhotenství, napsala Markéta Dostálová.

těhotná žena sedí na gauči

Prvotrimestrální screening genetických vad plodu se provádí v 11. až 14. týdnu. Díky němu se můžete dozvědět nejen případnou vadu plodu, ale i pohlaví. Pomocí ultrazvuku a odběru krve se dozvíte výsledky během jednoho dne (příp. pár dní). Tento test není hrazen ze zdravotního pojištění, ale naštěstí je jeho cena celkem nízká.



Prvotrimestrální screening, který se může provádět už ve 3. měsíci (10. týdnu) těhotenství, je novou a šetrnou metodou, která začíná nahrazovat tzv. triple testy, kde často hrozí falešně pozitivní výsledek možné genetické vady plodu. Je znám také pod zkratkou NT screening a zaměřuje se hlavně na odhalení Downova syndromu a dalších vrozených vad (Edwardsův či Patauův syndrom a další).
V ČR jej provádějí jen akreditovaná a specializovaná pracoviště.

Jak probíhá prvotrimestrální screening?

Prvotrimestrální screening je vlastně kombinací vyšetření krve matky a podrobného ultrazvukového vyšetření plodu, která jsou vyhodnocena speciálním počítačovým programem. Zároveň tento program dokáže vypočítat riziko pro těhotnou ženu i plod tím, že bere v úvahu tři hlavní faktory – věk nastávající maminky, výsledky z vyšetření její krve a vyšetření plodu ultrazvukem ve 12. a 14. týdnu gravidity. Tím lze vyloučit až 90 % závažných vrozených a vývojových vad.

Pokud je výsledek NT screeningu pozitivní, následuje odběr choriových klků (choriocentéza – lze ji provést dříve než amniocentézu a analýza vzorků je rychlejší).

Výhody screeningu

Vzhledem k tomu, že jej lze bezpečně provádět už na počátku těhotenství, má žena ještě čas jít na včasný potrat, pokud se prokáže vážná vada plodu a bude-li chtít.
Na rozdíl od triple testů, má tato nová metoda až 95% spolehlivost a není zde takové riziko falešně pozitivního výsledku, který se pak musí vyvrátit nebo potvrdit dalšími komplikovanými vyšetřeními, např. amniocentézou (odběr plodové vody).
Další výhodou je rychlé zjištění výsledků (i ten samý den). Další výhodou je, že se dá určit s velkou přesností pohlaví dítěte.

Nevýhody screeningu

Bohužel patří k vyšetřením, které nehradí pojišťovny. Cena za něj se tak může pohybovat od 600 do 2000 Kč. Za tuto bezpečnou, komplexní a spolehlivou metodu však těch pár stovek navíc určitě stojí. Pokud vám jej ale předepíše lékař z určitých důvodů, tak byste platit neměla.