Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

12. týden těhotenství

Vydáno: 13. listopadu 2012 v kategorii Těhotenství týden po týdnu, napsala Nikola Novotná.

těhotenství

Ve 12. týdnu už nemůžete mít o těhotenství pochyb, protože je již velmi zřetelné. Zvětšilo se vám břicho, vymizela perioda a čeká vás mnoho pravidelných vyšetření. Plod také roste a začínají se mu rozlišovat pohlavní orgány.



Ve 12. týdnu je bříško již velmi viditelné a jsou znatelné i další změny na postavě. Zároveň v tomto týdnu vám gynekolog dá těhotenskou průkazku. Těhotenskou průkazku byste neměla ztratit, neboť se jedná o velmi důležitý dokument v celém těhotenství.

V tomto týdnu už můžete jít na Prvotrimestrální screening genetických vad plodu. Odebere se vám krev a provede ultrazvuk, kdy se dají určit rizika Downova syndromu a dalších genetických vad. Podle toho, co dle testu vyjde, s vámi bude konzultován další postup.

Jak to vypadá s plodem?

Významnou změnou u plodu je, že se začínají od sebe nepatrně odlišovat pohlavní orgány. Pohlavní hrbolek, který tvoří základ pro penis, roste u plodu mužského pohlaví rychleji do délky. U plodu, který je pohlaví ženského, tento hrbolek představující základ pro poštěváček do délky roste také. Rychlost růstu pohlavního hrbolku do délky je u ženského plodu menší. Tento rozdíl je však v praxi stále skoro nepatrný. Proto vám nemůže být tak brzo sděleno pohlaví.

Dále probíhá vývin vnitřních orgánů, vyvíjí se kosti a svaly.

Na konci třetího měsíce (12. týdne) plod váží 10 - 12 g a měří 6 cm.