Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

11. týden těhotenství

Vydáno: 9. října 2012 v kategorii Těhotenství týden po týdnu, napsala Nikola Novotná.

těhotenství

V 11. týdnu už těhotenství rozhodně neschováte. Bříško se vám zvětšuje a k tomu navíc můžete pociťovat i další příznaky. Dbejte na to, abyste neměla zánět močových cest. Plod se výrazně vyvíjí.

Plod měří 4 cm a váží 8 gramů.



Je velmi pravděpodobné, že již v 11. týdnu budete pociťovat zvětšenou potřebu močit. Je to podmíněno zvětšenou dělohou, která tlačí na močový měchýř. Také je to způsobeno zvětšením objemu celkové vody v těle a zvýšeným průtokem krve v ledvinách, což způsobuje větší tvorbu moči. Sliznice močových cest jsou po dobu celého těhotenství prokrvené více než obvykle a proto je riziko infekčního onemocnění močových cest mnohem vyšší. Neléčená infekce může vážně ohrozit vývoj plodu nebo vést k vážnému onemocnění ledvin matky.

Jak to vypadá s plodem?

Od 11. týdne těhotenství začíná plod růst do délky. Vývojové procesy od 11. týdne jsou plynulejší než v prvních týdnech těhotenství, což znamená, že změny vzhledu plodu již nejsou tak významné.

Hlava plodu je zatím pořád nepřiměřené velikosti v porovnání s velikostí těla plodu. Začínají se tvořit chrupavčité a kostěné základy pro lebku. Postupně se vyvíjejí už i drobné obličejové svaly. Znamená to zjemňování vzhledu obličeje. Oči, které jsou už přikryty víčky, stále ještě stále nemají vytvořeny všechny své budoucí části. Díky pigmentu v sítnici vypadají jako tmavé hrbolky.

Vývoj vnitřních orgánů stále pokračuje. Základy orgánů se zvětšují. U některých orgánů se již začíná projevovat jejich funkce. Oporou malého tělíčka je páteř tvořena ze zatím chrupavčitých obratlů. Chrupavčitý ráz mají prozatím i žebra tvořící hrudní koš. Postupně žebra i obratle ztrácejí svůj chrupavčitý charakter a přeměňují se na kosti.

Plod měří 4 cm a váží 8 gramů.