Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

10. týden těhotenství

Vydáno: 27. srpna 2012 v kategorii Těhotenství týden po týdnu, napsala Nikola Novotná.

těhotenství

V desátém týdnu jste již ve čtvrtině vašeho těhotenství. Vy zjišťujete s jistotou, že jste těhotná a určitě začínáte plánovat. Jak vše vybavíte, zařídíte, jak to řeknete zaměstnavateli a co byste neměla dělat. Teď je ten nejvyšší čas.
Plod měří cca 3 cm a váží 5 g.



V desátém týdnu byste už mohla jít za vaším gynekologem na první prohlídku, kde se těhotenství potvrdí, pokud jste tak už neudělala. I když jste těhotná, tak se nepřejídejte, ale jezte s rozumem jen o trošku více (o 400 kJ). Nezapomínejte na kyselinu listovou. Dále můžete pociťovat trošku únavu, kterou neřešte práškem na spání, ale pořádně se vyspěte.

Z prsních bradavek je již možné vymasírovat kolostrum, ale nepovede se to u všech těhotných. Děloha se zvětšuje a je měkká. Na váze přibíráte jen velmi málo - okolo 1 - 2 kg, ale může se už tvořit menší bříško.

Jak to vypadá s plodem

Obličej plodu začíná mít podobu lidského obličeje. Dolaďují se jen poslední nerovnosti v místech, kde srůstaly jednoduché výběžky. Hrbolky, které byly situovány okolo zevního zvukovody, srostly a vytvořily malý ušní boltec. Zužuje se oblast oddělení hlavičky od trupu - vzniká krk.
Vývoj horních i dolních končetin opět pokročil. Prsty rostou a blány, které je přikrývaly, mizí. Základy palců jsou výrazně mohutnější než ostatní prstíky. V končetinách se již objevují i chrupavčité základy pro kosti. Vyvíjejí se samostatné svaly na končetinách.

Koncem 10. týdne se objevují dva otvory. Přední otvor slouží pro společné vyústění pohlavních a močových cest, okolo kterých se tvoří základy pro zevní pohlavní ústrojí. Podle těchto základů zatím nelze určit pohlaví dítěte, které je určeno druhem oplodňující spermie při průniku do vajíčka. Zadní otvor slouží jako vyústění trávící trubice.

Plod měří 3 cm a váží 5 g.