Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Test Clarigo: Spolehlivé vyšetření na Downův syndrom

Vydáno: 18. května 2017 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

zdravé miminko

Downův syndrom je strašákem mnoha žen a standardně prováděná amniocentéza není zrovna příjemným a bezrizikovým vyšetřením. Nově se dá na odhalení genetických vad použít neinvazivní metoda Clarigo, při které stačí odběr z krve těhotné ženy.



Místo píchání dlouhou jehlou do břicha a odebrání plodové vody, stačí odebrat obyčejnou jehlou krev k jejímu vyšetření. Test Clarigo je bezpečnější, spolehlivější, ale jeho nevýhodu je, že jej neproplácí pojišťovny.

Co je test Clarigo?

Jedná se o neinvazní prenatální test (NIPT) Clarigo, který vyvinula belgická firma Multiplicom a u nás se testuje pouze v laboratoři Centra molekulární medicíny v CEITEC MU v Brně. Plod se vyšetřuje na aneuploidie (změny v počtu chromozomů) chromozomu 21 (Downův syndrom), 18 (Edwardsův syndrom) a 13 (Patauův syndrom).

Clarigo pomáhá odhalit Downův syndrom, Edwardsův syndrom a Patauův syndrom z krve matky. Test je založen na tom, že se v krvi matky nachází nepatrné množství DNA plodu (volná fetální DNA) a tento genetický test odhalí s velmi vysokou spolehlivostí trizomii chromozomu 21 (99,9 %). Pomocí speciálního NGS-skenování se v krvi matky rozpozná DNA plodu a detekuje se případná trizomie 21., 18. nebo 13. chromozomu

Kromě jiného se dá s určitostí zjistit pohlaví plodu již od 8. týdne, které ale bude bez zdravotní indikace sděleno až po 12. týdnu těhotenství.

Pro koho je tento test vhodný?

Test Clarigo je vhodný pro těhotné ženy (až na ty, pro které není vhodný, viz níže), které chtějí zjistit, zda jejich dítě netrpí některým z uvedených syndromů, vyšla jim špatně amniocentéza, nechtějí podstoupit amniocentézu atd.

Pro koho není vhodný?

Test Clarigo není vhodný pro všechny těhotné ženy. Pokud čekáte dvojčata či trojčata, máte darované vajíčko, dostala jste v posledním půl roce krevní transfuzi, léčbu kmenovými buňkami, transplantaci, radioterapii nebo imunoterapii, vaše BMI je větší než 35, tento test není pro vás vhodný.

Ačkoliv je test Clarigo velice přesný, výsledky mohou být zkresleny, pokud byl test proveden velmi brzo, matka má nějakou chromozomální odchylku, dostala nedávno transfuzi, léčila se kmenovými buňkami atd.

Jak se toto vyšetření provádí?

Toto vyšetření probíhá jako klasický odběr krve, není nutné být nalačno nebo se nějak k němu připravovat.

Výsledky testy se dozvíte za dva týdny.

Kolik Clarigo stojí?

Screeningový test Clarigo nyní stojí 12 500 Kč. Tento test neproplácí zdravotní pojišťovny, je nutné si celou částku zaplatit.

Kde se můžete otestovat?

Pokud máte o test na Downův syndrom zájem, kontaktujte svého gynekologa, který vám toto vyšetření zařídí. Případně se můžete podívat na https://www.ceitec.cz/clg/clarigo/ na více informací i na možnosti objednání vyšetření.

Máte s tímto testem zkušenosti? Napište své poznatky do diskuze.