Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Jména pro miminka - dívčí jména

Vydáno: 22. června 2012 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

Jména pro miminka - dívčí jména

Vybrat jméno pro miminko je nelehkým úkolem nejen pro rodiče, ale i případně pro sourozence. Jméno bude mít vaše dítě navždy, proto je nutné vybírat jméno s rozumem. Podívejte se na nejoblíbenější dívčí jména klasická i exotická. Jaké jméno vyberete pro dceru? Nebudou se jí kvůli němu děti ve škole smát?



Vybírání jména je velmi složitou činností, která často trvá i několik měsíců. Během této doby se jistě budete snažit najít to nejlepší jméno, budete hledat pro a proti a možná se budete muset kvůli jménu i hádat. Sice nejjednodušší je dát křestní jméno po mamince, po tatínkovi (v ženské verzi), po příbuzném, ale ne každému se tato možnost líbí. Můžete sáhnout po české klasice nebo zvolit exotické netradiční jméno.

Pro dítě je nutné vybrat jméno do půl roku věku dítěte, takže pokud byste během těhotenství na nic nepřišli, můžete jej zvolit později.

Vybírat holčičí jméno můžete i takové, které není v kalendáři. Je ale nutné vybrat jméno, které existuje v zahraničí nebo v Česku. Nemůžete dát zkomoleninu nebo zdrobnělinu. Výběr jména se řídí matričním zákonem. Poradí vám na matrice nebo si můžete koupit nebo půjčit (v knihovně, na matrice) knihu jmen - Jak se bude vaše dítě jmenovat od PhDr. Knappové, která obsahuje na 17 000 jmen. Knihu levně získáte v tomto e-shopu.

Nejčastější jména v roce 2019 - TOP 40

Tato jména byla nejčastější: Eliška, Anna, Adéla, Tereza, Sofie, Viktorie, Ema, Karolína, Natálie, Amélie, Julie, Kristýna, Barbora, Nela, Laura, Klára, Emma, Anežka, Rozálie, Sára, Marie, Lucie, Aneta, Zuzana, Mia, Veronika, Ella, Alžběta, Nikola, Gabriela, Kateřina, Nikol, Valerie, Magdaléna, Nina, Liliana, Ester, Elena, Josefína, Adriana

Statistika je za leden 2019, novější zatím nebyla na ČSÚ zveřejněna.

Klasická křestní jména

Jak vidíte ze seznamu, tak pořád jsou mezi nejčastějšími jmény pro holčičky klasická jména. Lze však vidět pronikání cizích jmen do těch nejčastějších.
Mezi další klasická jména pro holky můžeme ještě zahrnout:
Antonie, Eva, Alena, Martina, Jana, Hana, Lenka, Františka, Pavlína, Monika, Petra, Markéta, Jiřina atd.

Nebo zvolit netradiční jméno?

Netradiční a exotická jména se těší poslední dobou velké oblibě. Maminky nechtějí pojmenovat svou dceru klasickým jménem, které má téměř každý a chtějí zvolit originální jméno. Podívejte se některá oblíbená netradiční jména:
Lilien, Ella, Rozárie, Emily, Thea, Elen, Ela, Lara, Stella, Sophia, Leontýna, Laura, Isabella, Stela, Zoe, Melissa, Maya, Adina, Justýna, Nella, Sophie, Vivien, Evelína, Isabel, Teodora, Amálie, Vanessa, Tina, Meda, Sofia, Leontýna, Victoria, Adina atd.

Pochlubte se, jaké jméno jste zvolili pro svou dceru?