Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Hexavakcína - povinné očkování

Vydáno: 26. června 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

očkování

Hexavakcína je vakcína, která je určena pro ty nejmenší. Podává se ve třech dávkách a chrání proti šesti nemocem (záškrt, tetanus, dávivý kašel, hepatitida B, haemophilus influenzae, dětská obrna). Jaké mohou být u této vakcíny nežádoucí účinky a co obsahuje? Kdy se přesně podává? Podívejte se na podrobnější informace o této vakcíně, která je plně hrazena ze zdravotního pojištění.



Hexavakcína (Infanrix hexa) skládající se z antigenů proti šesti základním nakažlivým nemocem (záškrt, tetanus, dávivý kašel, dětská obrna, haemophilus influenzae typu b, hepatitida B) se podává se intramuskulárně (do svalu) a první dávka ze tří se aplikuje mezi 9. a 12. týdnem. Důležité je, aby dítě bylo při aplikaci zcela zdrávo. Pokud není, tak se očkování odkládá. Také je možné se domluvit s pediatrem na odkladu očkování o několik týdnů či měsíců, někdy je ale nutné na tom dost razantně trvat. Mnoho maminek se domnívá, že je pak zátěž pro tělo menší.

Doporučuje se očkovat schématem 2+1. První dávku dítě dostává od 9. týdne, další zhruba za dva měsíce a poslední po 11. měsíci.

Vedlejší účinky očkování

Ještě před pár lety se očkovalo dítě postupně (stačí se jen podívat do vašeho očkovacího průkazu) a nyní se malému děťátku aplikují očkovací látky najednou proti 6 nemocem, což malý organismus moc nepotěší.

Očkování hexavakcínou je v Česku povinné, pokud rodiče odmítají dítě naočkovat, hrozí jim pokuta. Mnoho rodičů argumentuje tím, že se dítě očkuje touto (prý šetrnější) vakcínou a náhle po ní nebo časem vznikají různá onemocnění kvůli tomu, že oslabuje imunitu.

Nežádoucí účinky podle letáku

Všechny léky i vakcíny mají nežádoucí účinky, které jsou uvedeny v příbalovém letáku. V případě reakcí vyhledejte neprodleně lékaře a nahlaste reakci pediatrovi.
Alergické reakce jsou po podání injekce časté (vyrážky, otok obličeje a kolem očí, problémy s dýcháním a polykáním, pokles krevního tlaku, ztráta vědomí).
Po 2 - 3 dnech po očkování může nastat kolaps, stav bezvědomí, ztráta vědomí, záchvaty (s možnou horečkou).

Další nežádoucí účinky

Velmi časté (více než 1 z 10) - pocit únavy, ztráta chuti k jídlu, teplota 38°C a vyšší, plačtivost, pocit podráždění, neklid, otoky, bolest a zarudnutí v místě vpichu.
Časté (méně než 1 z 10) - průjem, nevolnost - zvracení, teplota nad 39,5°C, nervozita, otok v místě vpichu (větší než 5 cm), zatvrdnutí v místě vpichu.
Méně časté (méně než 1 ze 100) - kašel, ospalost, rozsáhlý otok končetiny, kde se aplikovalo vakcína.
Vzácné (méně než 1 ze 1 000) - vyrážka.
Velmi vzácné (méně než 1 z 10 000) - zduření uzlin (krk, podpaží, slabiny), delší pauzy během dýchání u předčasně narozených, apnoe, otoky obličeje a s tím spojené obtíže při polykání a dýchání, svědění kůže, puchýřky v místě vpichu.

Složení hexavakcíny

Maminky často zjišťují, co obsahuje tato vakcína. Vzhledem k tomu, že se jedná o očkování proti šesti onemocněním, není látek zrovna málo. Podívejte se na složení, které uvádí příbalový leták:

Léčivé látky:
Diphtheriae anatoxinum
Tetani anatoxinum
Antigeny Bordetelly pertussis: Pertussis anatoxinum, Haemagglutininum filamentosum, Pertactinum
Antigenum tegiminis hepatitidis B
Virus poliomyelitis (inaktivovaný) - typus 1 (kmen Mahoney), typus 2 (kmen MEF-1), typus 3 (kmen Saukett)
Haemophilus influenzae typus b polysaccharidum (polyribosylribitoli phosphas)
conjugata cum tetani anatoxinum jako nosným proteinem

Pomocné látky:
Prášek Hib: bezvodá laktóza
Suspenze DTPa-HBV-IPV: chlorid sodný (NaCl), kultivační médium 199 obsahující hlavně aminokyseliny, minerální soli, vitamíny a voda na injekci

Kolik stojí tato vakcína?

Hexavakcína je plně hrazena ze zdravotního pojištění. Pokud ji kupujete jako samoplátce, tak se jedná o cenu 1 500 Kč za jednu dávku.

Doporučené schéma

Z počátku bylo doporučená očkovací schéma 3+1, zjistilo se však, že dobře funguje i 2+1. To znamená, první rok se aplikují 2 nebo 3 vakcíny a v druhém pak další. Na průběhu očkování je nutné se domluvit s pediatrem.

Aktuální platná vyhláška č. 537/2006 Sb. určuje, že se očkuje ve schématu 2+1 a zhruba v tomto období:

  • 9. týden věku - 1. dávka
  • 17. týden věku - 2. dávka
  • 11. - 13. měsíc věku - 3. dávka

U nedonošených dětí se očkuje schématem 3+1, v případě kontraindikace na některou ze složek vakcíny se očkuje alternativní očkovací látkou a v případě nevyhovujícího zdravotního stavu dítěte se smí očkovat později.

Vždy se dohodněte s ošetřujícím dětským lékařem, kdy je vhodné vaše dítě nechat očkovat. Uvedená doba očkování se může lehce změnit, když je dítě nemocné nebo z různých důvodů.

Mělo vaše dítě nějaké nežádoucí účinky po aplikaci tohoto očkování?

Pokud nechcete dítě nechat očkovat touto vakcínou, můžete zvolit novou vakcínu, která se jmenuje Hexacima.

Poznámka: číslo stahované šarže vakcíny je A21CB191B.