Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Dětská obrna a co byste o ní měli vědět

Vydáno: 20. listopadu 2016 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

Spánek miminka

Jedním z nebezpečných onemocnění, kterým se může dítě nakazit je dětská obrna. Jedná se o nemoc, která sice je v Evropě vymýcena, ale může se sem dostat stěhováním nebo cestováním. V ČR se proti ní očkuje a o co přesně se jedná?



Dětská obrna neboli poliomyelitida je virové infekční onemocnění způsobené poliovirem z rodu Picornaviridae. U nás se proti ní očkuje od konce 50. let minulého století a Československo bylo první zemí na světě, kde byla na národní úrovni zcela vymýcena. V Evropě byla vymýcena před asi 15 lety a nyní se vyskytuje pouze v Afghánistánu, Pákistánu, Indii a některých zemích Afriky. Přesto je však očkování stále důležité.

Historie dětské obrny

Zobrazení typických deformovaných končetin byla objevena i na egyptských náhrobcích a památnících pocházejících z 14. stol. př. n. l. Slavný lékař Hippokrates se v 5. stol. př. n. l. zmínil o onemocnění postihující končetiny. Nemoc byla popsána roku 1840 německým ortopedem Heinem a na epidemický výskyt upozornil o 51 let později švédský pediatr Medin. Tehdy, na konci 19. stol. se epidemie dětské obrny staly postrachem i vyspělých zemí, paradoxně se obrna začala vyskytovat častěji po zlepšení hygienických podmínek.

Od konce 40. let se dařilo viry pěstovat v tkáňových kulturách a vytvořit tak základy pro vznik vakcinace, v roce 1957 byla vyrobena Sabinova živá oslabená očkovací látka, která se podávala ústně a napodobovala nemoc. Československo bylo první zemí, kde se tato vakcína začala užívat celoplošně.

Současné očkování proti dětské obrně

Od roku 2007 se v České republice používá inaktivovaná očkovací látka používaná v rámci hexavakcíny, která dále chrání proti černému kašli, záškrtu, tetanu, žloutence typu B a hemofilové nákaze. Na rozdíl od Sabinovy očkovací látky u ní nedochází k vyloučení viru ve stolici, mutacím viru a vzniku tzv. postvakcinační poliomyelitidy. Nachází se také ve vakcíně Hexacima.

Jak se dětská obrna přenáší?

Viry jsou vylučovány ve stolici a k nákaze může dojít při nedostatečné hygieně, prostřednictvím kontaminované vody nebo potravinami. Vyskytuje se však i kapénkový přenos, tzn. kašlem, kýcháním a smrkáním. Inkubační doba trvá týden až dva.

Jaké jsou příznaky dětské obrny?

Mírná forma onemocnění se projevuje zvýšenou teplotou, nevolností, bolestmi hlavy a břicha, někdy ztuhlostí zad a nohou. V tomto případě se člověk vyléčí bez trvalých následků. Těžší forma nemoci vzniká, když viry napadnou centrální nervovou soustavu - tj. následné ochrnutí nohou s trvalými následky. Pokud virus napadne mozek, dochází k selhání orgánů, smrtelné je i napadení dýchacích a polykacích svalů.

h2>Kdo je nejvíce ohrožen dětskou obrnou?

Jak už název napovídá, nejvíce rizikovou skupinou jsou děti do 5 let věku.

Jaká je léčba dětské obrny?

Na tuto nemoc neexistuje lék, pouze prevence včasným a pravidelným očkováním.

Fakta o dětské obrně

  • Dětská obrna nejvíce postihuje děti do 5 let věku.
  • V 1 z 200 případů dětské obrny dochází k nevratnému ochrnutí. 5 - 10 % ochrnutých umírá, když virus napadne i jejich dýchací svaly.
  • Od roku 1988 se snížil výskyt nemoci o více než 99 %. V té době bylo odhadováno 350 000 případů, před rokem bylo evidováno 406 případů. Pokles je výsledkem globálního úsilí o vymýcení této choroby.
  • Pokud se však nepodaří vymýtit obrnu v posledních zemích, kde se vyskytuje, může do 10 let dojít k nárůstu onemocnění na 200 000 případů po celém světě.