Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Zarděnky - příznaky, léčba a očkování

Vydáno: 21. listopadu 2015 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

zarděnky

Zarděnky se řadí mezi nemoci, které se objevují jak v dětství, tak i v dospělosti. Je trošku nepříjemné, ale brzy se ho zbavíte. Očkování proti zarděnkám existuje, ale očkuje se až v poslední době. Naštěstí se jich dá snadno zbavit, ale je nutné dát pozor na jejich přenos. Víte, jak se projevují a jak je můžete léčit?



Od počátku 80. let 20. stol., kdy se u nás začalo očkovat, zarděnky neboli rubella prakticky vymizely. Pokud je však žena neočkovaná a nakazí se jimi během těhotenství, hrozí velké riziko poškození či potracení plodu. Jinak se většinou nejedná o vážné onemocnění a výskyt není zas tak častý díky velké proočkovanosti.

Co zarděnky způsobuje?

Zarděnky jsou infekční nemoc přenášená virem rubeola patřící mezi tzv. togaviry (exantémové), které způsobují různé vyrážky (jako spála, spalničky, plané neštovice).
Jedná se o velmi nakažlivý virus přenášený vzduchem, tělesnými sekrety nebo z krve matky na plod. Pacient může nakazit ostatní už týden před výskytem vyrážky a až 2 týdny poté, co se vytratí.

Jaké jsou příznaky zarděnek?

Symptomy většinou trvají 3 - 7 dní, ale inkubační doba je 10 - 20 dní. Mohou zahrnovat mírnou horečku (pod 38,8 stupňů) popř. zimnici, výtok z nosu nebo ucpaný nos, bolest hlavy a svalů, zarudlé oči (může se rozvinout i zánět spojivek), zduření lymfatických uzlin a vyrážku (malé červené nebo růžové tečky o velikosti 1 - 5 mm), která se nejprve objeví na obličeji a šíří se směrem dolů.

U dětí se zarděnky často vyskytují spolu se zánětem horních cest dýchacích, u dospělých zas s bolavými klouby.
Ačkoli se příznaky nemusí zdát vážné, měli byste informovat pediatra nebo svého praktického lékaře.

Jaké jsou komplikace zarděnek?

Může dojít k ušním infekcím, otoku (edému) nebo zánětu mozku či mozkových blan popř. dočasným poruchám krvetvorby. Vyhledejte lékaře, pokud vy nebo vaše dítě pociťujete dlouhodobé bolesti hlavy a v uších nebo máte ztuhlý krk.

Co je to vrozený syndrom zarděnek?

Pokud se matka nakazí zarděnkami během těhotenství, může infikovat i plod. Čím dříve se v průběhu gravidity nakazí, tím vyšší hrozí riziko potratu či poškození dítěte (především v prvním trimestru). U dítěte, které se nakazilo už v děloze, pak hovoříme o vrozených zarděnkách. Tyto děti mohou trpět problémy jako zpožděný růst, poruchy učení, srdeční vady, poškození sluchu nebo zraku či špatně fungující orgány.
Jestliže se chce žena nechat naočkovat, měla by dostat vakcínu alespoň měsíc předtím, než se začne snažit počít.

Jak se zarděnky diagnostikují a léčí?

Jelikož se zarděnky projevují vyrážkou, která je podobná i u jiných virů, lékař může potvrdit diagnózu krevním testem. Léčba většinou zahrnuje pouze snižování teploty a ošetření vyrážky, pokud svědí.

Těhotné ženy mohou brát protilátky zvané hyperimunní globulin, který pomůže zmírnit příznaky a překonat infekci, ale i přesto stále hrozí nákaza plodu.

Jaká je prevence zarděnek?

V bývalém Československu se nejprve očkovaly dívky ve věku 12 let, od roku 1986 pak preventivně všechny děti po 2. roce života. Dnes se očkuje kombinovaně spolu s vakcínou proti spalničkám a příušnicím.

Pokud nejste nebo nevíte, zda jste byla očkována, měla byste si nechat provést test imunity, a to zejména plánujete-li otěhotnět, pracujete ve zdravotnictví či s malými dětmi anebo chcete navštívit nějakou rozvojovou zemi. Pokud člověk zarděnkami jednou onemocněl, už je (stejně jako plané neštovice) nemůže dostat znovu.