Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Plané neštovice - příznaky a léčba

Vydáno: 29. července 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

Plané neštovice

Plané neštovice jsou častým dětským onemocněním, které se většině dětí nevyhne, pokud nejsou naočkovány. Projevuje se vyrážkami. Proděláním planých neštovic v dětství vznikne doživotní ochrana proti této nemoci. Průběh bývá zpravidla lehký, v dospělosti horší.



Plané neštovice jsou infekčním onemocněním, které postihuje převážně děti. Virus nejčastěji se šíří kapénkami, přímým kontaktem nebo předměty, na kterých se nachází sekret.
Inkubační doba se pohybuje okolo dvou týdnů. Nemocný by neměl chodit mezi lidi a měl by zůstat v izolaci, aby se nákaza nerozšířila.

Průběh neštovic

Toto onemocnění není ve většině případů vůbec závažné. Horší průběh bývá v dospělosti než v dětství.
Z počátku se u neštovic objevují příznaky, které jsou podobné chřipce (teplota, bolest hlavy, kašel, rýma, průjem). Poté se objevují malé flíčky, ze kterých vzniknou puchýřky. Puchýřky vznikají po celém těle a po celou dobu svědí. Ovšem důležité je puchýřky neškrábat, protože by se rozšířily dále nebo by vznikly nevzhledné jizvy.

Jak léčit plané neštovice?

Teplotu můžete snížit paralenem nebo ibuprofenem. Na svědění pomůže omývání těla mýdlem a vodou. Nejlépe několikrát za den. Dále je možné na puchýřky použít pudr, mast, aloe vera nebo léky, které předepíše lékař. Důležité je neštovice neškrábat.

V některých případech byste měla jít rychle k lékaři: při zjevného poškození nervové soustavy, horkých flíčků nebo puchýřků, u dítěte do 6 měsíců, v případě, že by byla horečka vyšší než 39°C nebo teplota neklesá po třech dnech.

Pupínky a vyrážka zmizí za asi tři týdny ale akutní fáze trvá max. týden.

Očkování na plané neštovice

Také existuje očkování proti neštovicím. Očkování je možné od 1 roku do 12 let jednou dávkou a poté dvěma dávkami. Očkování není placeno ze zdravotního pojištění, musí se tudíž hradit.