Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Poprvé u dětského lekáře - co vás všechno čeká?

Vydáno: 13. července 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Vlaďka Hajduková.

u lékaře

Novopečení rodiče mají před sebou mnoho důležitých úkolů. Jedním z nich je také vybrat správného a důvěryhodného dětského lékaře či lékařku. Kdy by měly maminky s kojencem poprvé navštívit ordinaci pediatra? Někteří odborníci zastávají názor, že by budoucí maminka měla navázat kontakt s praktickým lékařem pro děti a dorost (PLDD) ještě před porodem.



Volba dětského lékaře

Ideální postup pro navození důvěry mezi rodiči a lékařem jejich dítěte je vybrat pediatra už před porodem. Možná vás bude také zajímat, jak je to s volbou pediatra v našem státě… V ČR platí svobodná volba lékaře – a týká se to jak dospělých pacientů, tak i dětských. A jaké jsou povinnosti rodičů? Po propuštění z porodnice je třeba (nejlépe do dvou pracovních dnů) domluvit se s lékařem, který kojence přijímá do zdravotní péče, a předat mu tak zvanou propouštěcí zprávu.

Návštěva pediatra u vás doma

Podle časových možností dětského lékaře a také vzdálenosti vašeho bydliště od jeho ordinace může dojít k návštěvě v domácím prostředí. Vše záleží rovněž na aktuálním zdravotním stavu rodičky či novorozence, případně na zvyklostech dané ordinace. Během prvního vyšetření u dětského lékaře vám zdravotní sestra vysvětlí, jak správně dítě koupat a oblékat. Novopečené maminky se také například dozvědí potřebné informace o kojení.

Ideální počet preventivních kontrol

Termín dalšího vyšetření stanoví lékař na základě aktuálního zdravotního stavu kojence. Obvykle to bývá za 14 dnů. U tak zvaných rizikových dětí (nedonošených, s novorozeneckou žloutenkou či po komplikovaných porodech) následuje další návštěva v ordinaci mnohem dříve. Při každé z preventivních kontrol dětský lékař provede komplexní klinické vyšetření. Zhodnotí jak somatický vývoj kojence, tak i smyslové orgány nebo rozumové schopnosti.

Pediatr dále sleduje váhové přírůstky, ale také délku dítěte a růst obvodu hlavičky. Během preventivních prohlídek může dát lékař rodičům rovněž doporučení, která se týkají například výživy kojence, případně správné hygieny. Probrat s maminkou může také očkovací kalendář (včetně povinného a doporučeného očkování apod.).

Intervaly preventivních prohlídek

  • po porodu
  • šest týdnů
  • 3, 4, 5 a 6 měsíců
  • osm měsíců
  • 10 měsíců
  • jeden rok
  • 15 měsíců
  • 3, 5, 6, 7, 9, 11, 13, 15 a 18 let věku dítěte

Důraz na prevenci

Od lékaře se mohou rodiče dozvědět i spoustu užitečných informací, které se vztahují k problematice zdravotní prevence. Aby děťátko zbytečně netrpělo některými z dětských nemocí, je pro ně například velmi důležitý pobyt na čerstvém vzduchu. Dále se doporučuje větrání a zvlhčování dětského pokoje, nekuřácké prostředí, pravidelná hygiena, vhodná životospráva apod. Neméně důležitá je u všech kojenců také prevence úrazů, které se v tomto věku dětem často stávají.

Nezbytné vyšetření kyčlí

Nelze se samozřejmě nezmínit o preventivním vyšetření kyčlí dítěte. Jedná se v podstatě o soubor lékařských vyšetření a zobrazovacích metod, které mají za cíl odhalit vrozené vykloubení kyčelního kloubu. Pokud je vada včas zjištěna, je možné ji vyléčit bez následků. Vyšetření kyčlí patří mezi tak zvaná screeningová vyšetření, která podstupují všechny děti. Některé i celkem třikrát. Toto vyšetření provádí pediatr a ortoped.

Užitečná poradna pro kojence

Než zavítáte se svým dítětem do poradny pro kojence, víte, co vás čeká? Úkolem poradny je sledovat správný tělesný, ale také nervový a duševní vývoje dítěte. A to především od jeho narození až do jednoho roku. Podle lékařů se totiž jedná o období, během něhož se projeví velká většina vrozených vad či závažných onemocnění dítěte.

Pediatr – přítel i rádce

Je mnoho rozhodnutí, která s příchodem miminka na svět musí rodiče učinit. Svému potomkovi například vybírají jméno, výbavičku, porodnici – a také dětského lékaře. Je to důležitá volba, neboť pediatr se stane na řadu let vlastně vaším rádcem, přítelem i důvěrníkem. Vybírat dětského lékaře nemusíte náhodně (třeba podle telefonního seznamu), stačí se například zeptat jiných maminek. Hodně také napoví příjemná čekárna a výhodou je i návštěva ordinace ještě před porodem.