Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Očkování dětí - co je důležité vědět

Vydáno: 25. května 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Vlaďka Hajduková.

očkování

Snad žádné jiné téma nevyvolává tolik rozporuplných pocitů a reakcí jako očkování. Někteří jsou pro očkování a jiní proti. Vždy je nutné brát v potaz nejen prospěšnost vakcíny, ale i možné nežádoucí účinky, které nemusí být malé. Na co vše musí být dítě naočkováno? Které vakcíny jsou povinné a které jsou naopak nepovinné?



Proč je nutné děti očkovat? Není vakcín, které do tělíčka dostávají, příliš mnoho? Proč se některé mámy rozhodnou vzepřít a své dítě očkovat nenechají? Jak je tomu u nás a jak postupují pediatři v zahraničí? Otázek kolem pravidelného očkování našich ratolestí je hodně… Informace se rodiče snaží sehnat, kde to jen jde. Na internetu, v rodinných magazínech nebo v odborné literatuře. Podrobnosti o povinném či nepovinném očkování dětí přinášíme i na následujících řádcích.

Užitečné informace o očkování

Co se vlastně pod pojmem očkování skrývá? Jedná se o proces (jinak nazývaný také imunizace nebo vakcinace), při kterém je do těla dopravena složka získaná z původce onemocnění, tj. bakterie či vir. Účelem celého procesu je povzbuzení imunitního systému k vytvoření žádoucí protilátky. Při pozdějším setkání s původcem nemoci je tělo dítěte už připraveno – původce onemocnění zničí a choroba nepropukne.

Očkování je u nás nařízeno zákonem

V naší republice je dosud základní povinné očkování dáno zákonem a rodiče dětí tedy o něm nemohou rozhodovat sami. V některých státech, třeba v sousedním Německu, takovou pravomoc mají. Základní očkovací látky náš stát poskytuje zdarma, zpoplatněna jsou některá nadstandardní i doporučená očkování.

Význam očkovacího kalendáře

Samotné očkování dětí probíhá v ordinacích pediatrů nebo v očkovacích centrech. Velmi důležitou roli při tom hraje očkovací kalendář. A z jakého důvodu? Pro každou z očkovacích látek je totiž potřeba jiné množství dávek a také rozestupy mezi jednotlivým očkováním se liší. O očkovacím kalendáři jsou rodiče informováni buď v ordinaci dětského lékaře, anebo pracovníky očkovacího centra.

Povinné vakcíny – termíny

Každá z vakcín je do dětského těla vpravována v jiném období.
Proti tuberkulóze jsou děti očkovány hned 4. den až 6. týden. Od 13. týdne pak dostávají první dávku tak zvané hexavakcíny (záškrt, tetanus, virová hepatitida B či přenosná dětská obrna). Nejméně měsíc po této první dávce následuje dávka druhá. Třetí dávka tzv.hexavakcíny se očkuje nejméně jeden měsíc po dávce druhé a děťátko čeká ještě čtvrté „kolo“ (nejméně šest měsíců po třetí dávce, avšak nejpozději před 18. měsícem života).
V patnáctém měsíci probíhá očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám (vakcínou TRIVIVAC). Minimálně v 20. až 25. měsíci je dítě přeočkováno. Jakmile váš potomek dosáhne dvou let, čeká jej přeočkování proti tuberkulóze. Probíhá ovšem pouze u dětí bez jizvy po očkování.
Pátý až šestý rok dítěte s sebou přináší přeočkování proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli. Je-li vaší dceři nebo synovi deset až jedenáct let, připravte se na vakcínu proti dětské obrně. Jedenáctý až dvanáctý rok je obdobím pro další přeočkování proti tuberkulóze a tetanus je na řadě ve 14 až 15 letech.

Jaké vakcíny jsou povinné a které už ne?

Jak už bylo řečeno, v České republice jsou povinná očkování stanovena zákonem. Týká se to všech výše uvedených nemocí, jako je tuberkulóza, tetanus, záškrt, dávivý kašel, spalničky, dětská obrna, zarděnky, příušnice atd. Pak existují vakcíny, které jsou pouze doporučené. Očkovat své dítě můžete nechat například proti pneumokokovému nebo velmi nakažlivému meningokokovému onemocnění. Orientační cena vakcín se u první nemoci pohybuje kolem 2000 a pěti set korun. V druhém případě zaplatíte 550 nebo 500 korun.

A proti jakému onemocnění můžete také své děti nechat naočkovat? Je to například hepatitida A, neštovice, rotaviry nebo klíšťová encefalitida. Dívkám a mladým ženám, ve věku od devíti do 25 až 26 let, se doporučuje očkovat proti rakovině děložního čípku. Jedná se o velmi nebezpečné nádorové onemocnění, které je způsobováno lidskými papilomaviry.