Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Jaká existují rizika očkování?

Vydáno: 24. května 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Vlaďka Hajduková.

rizika očkování

Snad žádné jiné téma jako očkování nevyvolává tolik rozporuplných pocitů. Někteří jsou pro očkování a přejí si, aby dítě bylo naočkováno na vše možné i nemožné, a jiní zase by chtěli počet vakcinací zredukovat. Vždy je nutné brát v potaz nejen prospěšnost vakcíny, ale i možné nežádoucí účinky, které nemusí být zrovna malé.



Malé děti jsou vlastně očkovány ihned, jakmile je jejich imunitní systém schopný tvorby protilátek. Moderní medicína se razantně přiklání ke kombinovaným očkovacím látkám. Chrání stejně jako jednotlivé vakcíny, ale zmenšuje se například počet vpichů a snižují se i případné nežádoucí reakce. Alespoň to tvrdí zástupci lékařů a dalších odborníků.

Přesto všechno však mohou mít některé očkovací látky nepříjemné vedlejší účinky. Jak to rodiče mohou poznat? Obvykle se jedná o zarudnutí pokožky a bolestivost v místě vpichu (pokud není vakcína podávána orálně). Děti mohou být po očkování navíc neklidné či nervózní a trápit je může také zvýšená teplota.

Poraďte se s lékařem…

Má-li dítě očkování dobře snášet, je důležité ještě před samotným podáním vakcíny informovat pediatra o aktuálním zdravotním stavu dítěte. V tomto případě dětský lékař vašeho potomka nejprve vyšetří. Poté může rozhodnout o tom, zda není vhodnější například očkování odsunout na pozdější dobu.

Kdy je výhodnější podání očkovací látky odložit? Pokud je dítě nemocné nebo je v inkubační době onemocnění, případně má teplotu. Důležité je rovněž vědět, jak se chovat po samotném očkování. Lékaři nebo pracovníci očkovacích center zpravidla doporučují jeden den klidu, navíc není vhodné chodit s vašimi dětmi cvičit nebo plavat.

Proč děti očkovat?

Povinné očkování má v řadách rodičů jak své příznivce, tak i velmi vehementní odpůrce. První skupina tvrdí, že vakcinace především chrání a prodlužuje lidský život. Svět a lidi v něm odpradávna sužovaly a ohrožovaly různé infekce, které dokázaly snadno vyhubit celé populace. A nutno říct, že historie jim dává za pravdu.

Existuje trestní postih?

Někteří z rodičů, přestože to zákon nedovoluje, odmítají své děti nechat očkovat, a to hlavně díky aktivním hnutím proti očkování, rozšířeným po celém světě. Jedná se především o rodiče, kteří vyznávají „alternativní“ způsob života a odmítají jak léky, tak očkování. Mohou však zdraví svých dětí (potažmo jejich život) velmi ohrozit.

Možná vás zajímá, zda jim hrozí například zásah policie… Legislativa je v tomto případě problematická. Někteří právníci argumentují tím, že odmítnutí očkování dítěte je pouhým přestupkem s nízkou společenskou nebezpečností. Některé zdroje uvádějí, že rodičům, kteří odmítnou naočkování svého dítěte, hrozí pokuta až do výše deseti tisíc korun.

Co se také může stát?

Snad ani někteří z rodičů nevědí o tom, že většina vyspělých zemí má k dispozici doporučená očkovací schémata, jimž se řídí jak lékaři, tak i rodiče dětí. Může se tedy stát, že pokud vašemu dítěti bude některé z očkování chybět, bude například omezeno při výběru střední či vysoké školy v zahraničí. Zde je totiž doklad o očkování ve většině případů potřeba doložit.