Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Gynekologické prohlídky v těhotenství

Vydáno: 26. května 2012 v kategorii Těhotenství, napsala Vlaďka Hajduková.

gynekologické prohlídky

Těhotenství je krásné období devíti měsíců, během kterých byste neměla zapomenout na prohlídky u gynekologa. Během celé gravidity je mnoho prohlídek, které vám nejen pomohou, ale také mohou odhalit různé neduhy. Najděte si spolehlivého lékaře, kterému budete důvěřovat. Za žádnou cenu nepodceňte pravidelné návštěvy na gynekologii.



Mít dítě většinou touží každá žena, a pokud otěhotní, nastává pro ni „kolotoč“ povinností. Než se miminko narodí, musí rodiče například pořídit výbavičku, vybavit dětský pokoj či vybrat svému potomkovi jméno. Budoucí maminka pak pravidelně navštěvuje ordinaci svého gynekologa.

Jsem těhotná?

Některé ženy o tom, že jsou gravidní, vědí v podstatě od začátku. Jiné z nich se o budoucím přírůstku do rodiny dozví třeba až v sedmém týdnu těhotenství. Záleží to jak na pravidelnosti menstruačního cyklu, tak i na projevených prvotních příznacích. Žena, která své těhotenství plánuje, si většinou provádí pravidelný těhotenský test, případně navštěvuje ženského lékaře. Větší počet žen však přichází do jiného stavu neplánovaně.

Nebezpečí pro nenarozené dítě

Stává se, že některé z žen poznají své těhotenství až příliš pozdě. To ale může znamenat pro plod určitá rizika, například v důsledku nesprávné životosprávy, kterou každá zodpovědná žena zpravidla ihned upraví, jakmile je gravidita jistá. Úprava stravovacích návyků a vůbec životního stylu jsou častokrát změnou k lepšímu. Zdravý vývoj plodu to může velmi ovlivnit. Existují však také některé vývojové vady plodu, které jsou dány geneticky, a proto jsou neovlivnitelné.

Pozitivní těhotenský test

Má-li žena „podezření“, že čeká miminko, obvykle její první kroky vedou do lékárny pro těhotenský test. Před jeho použitím je velmi dobré pečlivě si prostupovat návod, včetně zjištění doby, kdy by měl být výsledek testu již průkazný. Pokud vše nasvědčuje tomu, že je žena těhotná, měla by co nejdříve navštívit svého gynekologa. Lékař výsledek těhotenského testu buď vyvrátí, nebo naopak potvrdí (a to vyšetřením krve a ultrazvukem).

Vstupní gynekologické vyšetření

Je-li těhotenství potvrzeno, čeká na budoucí maminku vstupní vyšetření v ordinaci jejího gynekologa. Co všechno zahrnuje? Těhotná žena je nejprve dotazována na důležité údaje, které se týkají jejího zdravotního stavu v období před dotazováním. Pak následuje samotné gynekologické vyšetření. Jeho součástí je také odběr kultivace z pochvy a moči. Lékař samozřejmě pečlivě vyšetří i děložní čípek.

Dále následuje zevní měření pánevních rozměrů a kontrola prsů ženy, kdy se lékař snaží vyloučit nádorový proces. Budoucí maminka musí zároveň podstoupit krevní testy na zjištění krevní skupiny, protilátek proti červeným krvinkám, případné infekce apod. Následuje základní biochemické vyšetření, včetně moči. U všech rizikových pacientek se navíc provádí i tak zvaná výběrová vyšetření.

Termíny prohlídek

Lékařské kontroly se v průběhu těhotenství řídí následujícím orientačním „kalendářem“:
co 4 až 6 týdnů (do 22. týdne těhotenství)
co 4 týdny (mezi 23. a 32. týdnem těhotenství)
co 3 až 4 týdny (mezi 33. a 36. týdnem těhotenství)
1x týdně (od 37. týdne do předpokládaného termínu porodu)

Poté jsou již prohlídky v kompetenci příslušné porodnice, v níž se těhotná žena rozhodne své dítě přivést na svět. V časování všech lékařských kontrol však gynekologové a porodníci postupují individuálně. Jinak jsou sledovány pacientky s těhotenstvím rizikovým a jinak ženy s fyziologicky probíhajícím těhotenstvím!
Prohlídky v těhotenství nejsou povinné.

Vyšetření na dalších prohlídkách

O vstupní prohlídce už řeč byla, pacientky se však musí připravit i na další vyšetření. V těhotenské poradně je pravidelně prováděna například kontrola přírůstku hmotnosti, měřen krevní tlak a vyšetřena moč. Porodní asistentka také sleduje otoky končetin u budoucí maminky. Lékař s těhotnou ženou vede ústní pohovor, kdy se dotazuje na stav a průběh těhotenství, a poté ženu vyšetří vaginálně.

Nezbytný ultrazvuk

Na začátku těhotenství je s pomocí ultrazvuku ověřována gravidita, a také umístění oplodněného vajíčka v děloze a zjištění jeho životaschopnosti. Další vyšetření ultrazvukem probíhají ve třech cyklech. Při prvním vyšetření se mimo jiné zjišťuje a stanovuje velikost plodu a určuje se předpokládaný termín porodu. Druhé a třetí vyšetření ultrazvukem se zaměřuje na podrobné prohlédnutí plodu, aby se včas zjistila možná vývojová vada.

Od početí až k porodu

Těhotenské prohlídky (neboli poradny pro těhotné) jsou velmi důležité, neboť slouží jak ke kontrole zdravotního stavu nastávající maminky, tak i ke kontrole vývoje plodu. Při jakýchkoliv pochybnostech je ale lepší, pokud „těhulka“ navštíví gynekologa dříve, než bylo stanoveno datum dalšího vyšetření.