Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Vyšetření v těhotenství

Vydáno: 25. srpna 2012 v kategorii Těhotenství, napsala Vlaďka Hajduková.

gynekologické prohlídky

Těhotenství v dnešní době neznamená jen krásných devět měsíců radosti, ale i běhání po vyšetřeních. Jedná o plno vyšetření, které ženu během těhotenství spíše obtěžují a stresují. Nezapomeňte, že tato vyšetření nejsou povinná.



Různá vyšetření v těhotenství jsou někdy trošku obtěžující a těhotným se do nich moc nechce. Jít zase za gynekologem na screening, na EKG, na odběr krve... Každou chvilku se něco objeví, ale nikdo vás do těchto vyšetření nenutí, protože nejsou povinná.

Možná budete cítit určitou vinu, že když nepůjdete na všechna možná vyšetření, že se může něco stát nebo že něco zanedbáte. Ovšem před pár lety se vůbec na tato vyšetření nechodilo a nic se nedělo. Stejně tak, když se srovnávají vyšetření v těhotenství v Česku s vyspělejšími zeměmi, tak ani tam není potřeba chodit tolikrát v těhotenství na vyšetření.

Jaké vás čekají prohlídky během těhotenství

Podívejte se na přehled doporučených prohlídek a vyšetření. Jako důležité vyšetření se bere např. trimestriální screening.

9. - 14. týden těhotenství

Čeká vás komplexní vstupní vyšetření, odebere se krev, kdy se zjistí krevní obraz, vaše krevní skupina a RH faktor, dále se zjistí protilátky. K tomu se navíc otestuje, zda nemáte HIV, žloutenku typu B a syfilis. Dále je důležité vyšetření moči chemicky včetně močového sedimentu. Následuje kolposkopie a cytologické vyšetření. Přeměří se pánev a prsa. Na řadu přichází i screening vývojových vad. Nezapomíná se ani na obvyklou klasiku - měření krevního tlaku a pulsu a zjištění váhy.

15. - 28. týden těhotenství

Kontrola v tomto období je každý měsíc. Čeká vás ultrazvuk a screening. K tomu se provádí test na těhotenskou cukrovku, změří se tlak a puls, zjistí se váhový přírůstek a vyšetří se moč.

29. - 36. týden těhotenství

Kontrola je již co tři týdny. Pravidelné měření tlaku, pulsu, vyšetření moči, zvážení a ultrazvuk. K tomu se provedou krevní testy a výtěr z pochvy. Dělá se také CTG, což je sledování tepu miminka.

37. - 40. týden těhotenství

Na kontrolu se chodí již každý týden. Dělá se rutinní kontrola tlaku, pulsu a váhy. K tomu se udělá ultrazvuk a CTG.

Po 40. týdnu těhotenství

V tomto období chodíte na kontrolu dvakrát týdně, dělá se ultrazvuk a CTG. K tomu ještě rutinní vyšetření.

Jak sama vidíte, jedná se o dost vyšetření, která naštěstí nejsou povinná. Pokud nechcete podstoupit všechna vyšetření, neobávejte se to říct gynekologovi.