Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Jaké mohou být příčiny neplodnosti?

Vydáno: 6. června 2012 v kategorii Těhotenství, napsala Vlaďka Hajduková.

příčiny neplodnosti

V dnešní době má mnoho párů problémy počít dítě. Chyba může být na straně ženy, muže nebo na straně obou. Pravděpodobně je vše dáno špatným životním stylem, stresem a odkládání těhotenství na pozdější věk. Dá se neplodnost vyřešit?
Jedinou možností je asistovaná reprodukce.



Asistovaná reprodukce je moderní metoda, která může pomoci bezdětným párům, jimž se nedaří přirozenou cestou počít vlastního potomka. V širším kontextu by se dala za umělé oplodnění považovat jakákoliv manipulace s pohlavními buňkami, která vede ke zvýšení šance na početí. Statistiky ukazují, že v současné době přibývá párů, které se o miminko dlouho a neúspěšně snaží. Moderní medicína už jim však dokáže pomoci.

Neplodnost a její příčiny

Jak je vlastně neplodnost definována? Jedná se o neschopnost otěhotnět po roce pravidelného nechráněného styku. Častěji se hledají příčiny na straně ženy. Jak se ale lze dočíst, pravda je taková, že polovina případů jsou způsobeny mužským faktorem a polovina faktorem ženským. Může se také stát, že u některých bezdětných párů se příčina neplodnosti nepodaří objasnit vůbec.

Příčin neplodnosti, případně snížené plodnosti se dá najít celá řada. Některé jsou dány geneticky, ale mohou být i následkem nezdravého životního stylu. Jde například o problémy s hmotností (nadváha, ale i nízká hmotnost), kouření, drogy, alkohol, nedostatek pohybu, nadměrná zátěž, stres, apod.

Roli hraje také věk

Ideální doba pro početí nastává u žen ve věku 23 až 33 let. Jak ženě přibývá let, tak se naopak snižuje počet a kvalita vajíček. U mužů věk nehraje tak zásadní roli, avšak s přibývajícími roky mohou mít pánové potíže s erekcí a ejakulací. Dalším rizikovým faktorem, který přináší dnešní hektická doba, je všudypřítomný stres. Krátkodobé vypětí a vyčerpání lidskému organismu neškodí, ale dlouhodobá psychická zátěž už se na něm negativně podepíše.

Nízký počet spermií

Plodnost u mužů nejvíce závisí na funkční kvalitě spermií, a v důsledku nezdravých životních podmínek může často dojít ke snížení jejich počtu. Snížit se může také jejich pohyblivost, a spermie proto ztrácejí schopnost proniknout děložním hrdlem, cestovat ženským traktem a poté oplodnit vajíčko.