Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Výživa batolat - co už smí jíst

Vydáno: 29. května 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

výživa batolat

Mateřské mléko je tou nejlepší stravou pro dítě, ale co dávat dítěti při přechodu na normální stravu? Kdy je vhodné začít dávat tomu malému zeleninu, maso, ovoce, rýži či lepek? Co by dítě mělo a naopak nemělo jíst? Mělo by jíst sladkosti, když je chce? Samozřejmě by dítě mělo být vedeno ke zdravému a vyváženému stravování.



Batole by mělo přecházet na normální stravu asi po roce. S příkrmy začněte po šestém měsíci. Nadále strava může být doplněna mateřským mlékem, pokud ještě kojíte. Strava by měla být pravidelná a jednoduchá. Vařte spíše snadné pokrmy ze základních surovin, protože složité pokrmy budou zbytečně zatěžovat organismus. Důležité je, aby jídla nebyla příliš slaná, ostrá a sladká. Nekrmte dítě sladkostmi a sladkými nápoji, aby se to později dítěti nevymstilo na zdraví.

Co dávat dítěti?

Strava by měla být sestavena podle pravidel pro zdravé stravování. Zařaďte do jídelníčku dítěte:
- ovoce a zeleninu,
- libové maso,
- ryby,
- vejce,
- mléčné výrobky,
- rýže, pečivo, těstoviny,
- jáhly, pohanka, kuskus,
- luštěniny.

Co nedávat dítěti?

Některé potraviny nejsou pro batolata vhodné. Jedná se zejména o:
- uzeniny (klobásy, salámy, šunky),
- tučná masa,
- sladkosti (oplatky, perníky, sušenky, čokolády),
- sůl, bujóny, sójovka, (dítě není zvyklé na tak velké množství jako dospělí),
- ostré koření (pepř, chilli,...).

Dítě do jídla nenuťte. Nechte ho, ať sní, kolik sní. Poté mu můžete dané jídlo opět dát. Nedávejte mu místo jídla sladkosti. Raději mu dejte ovoce nebo zeleninu. Domluvte se s babičkami a příbuznými, aby mu nekupovali sladkosti, ale ovoce. Čím později si dítě zvykne na sladkou chuť, tím lépe. Neohrozí ho nadváha, obezita a různá onemocnění.

Dítě nechce jíst zeleninu

Velmi častým problémem je, že dítě má nerado zeleninu. Nakrájejte mu ji na kousky a přidávejte k dalšímu jídlu, ovoci nebo jen tak na talíř. Na krájení použijte ozdobný nůž, aby se mu zelenina zalíbila. Připravte se dušenou mrkev s hráškem, rizoto se zeleninou, lečo bez klobásky, zeleninový salát,... Pokud ho budete odmala nutit do velkých porcí zeleniny, tak se mu může znechutit. Pokud nebude mít se zeleninou problém, tak mu jí dávejte klidně hodně.