Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Zavádění příkrmů kojencům do stravy

Vydáno: 4. června 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

příkrmy

Kojení nemůže trvat věčně, proto je nutné zavádět i příkrmy. Příkrmy by se měly zavádět postupně a ne dříve než po 20. týdnu. Kdy by se měla zařadit do stravy zelenina, maso, lepek a ovoce? Bude to dítěti chutnat? Budete příkrm kupovat nebo vařit podle receptů? Podívejte se, jak můžete postupovat do osmého měsíce.



Dítě by mělo být plně kojeno alespoň do šesti měsíců. Následně se mohou postupně zařazovat příkrmy. I když u nás není žádný oficiální postup, tak se vychází z doporučení WHO. Stejný postup se týká i dětí, které nejsou kojeny. Dřívější zavádění pokrmů do stravy mohou vyvolat potravinové alergie. Pozdní zavádění příkrmů může dítěti naopak zpomalit růst a mohou mu chybět některé látky. Příkrmy můžete vařit (nejlépe ze zeleniny ze zahrádky nebo bio zeleniny) nebo kupovat.

Kdy zavádět zeleninový příkrm?

Zeleninový příkrm se zavádí po dokončeném šestém měsíci věku. Začínejte s jedním druhem zeleniny (např. vařená mrkev, brambory), postupně přidávejte další druhy. Ze začátku dejte dítěti lžičku vařené a rozmixované zeleninu před kojením. Další dny toto množství zvyšujte. Zeleninu nesolte ani neslaďte. Vždy pozorujte stolice a plynatost. Po pár dnech zavádějte další druh zeleniny. Pokud dítě odmítá jíst zeleninu, vyčkejte pár dní a opět mu ji dejte.

A jak je to s masem?

Podle nejnovějších poznatků by se mělo zavádět až v roce, ale v jiných pramenech se píše již o 7. měsíci. K zelenině přidejte libové maso uvařené ve vodě bez soli. Vhodné maso je kuřecí, krůtí nebo hovězí. Můžete zařadit i rýži a postupně 1 žloutek týdně. V žádném případě mu nedávejte uzeniny.

Na řadě je i ovoce

Když dítě sní zeleninový pokrm i zeleninový pokrm s masem na oběd, můžete zařadit ovocné pyré. Ovoce zařazujte obdobně jako zeleninu, postupně lžičkou před kojením. Nejprve zkuste jablko nebo banán. Následně ovoce dávejte na dopolední a odpolední svačinku. Večer kojte a v případě nočního neklidu, zkuste mu večer dát kaši.

Co přidat 8. měsíc?

V osmém měsíci můžete přidat rýži, těstoviny, polévky, vejce, omáčky, pečivo,... Dále dítě je vhodné učit pít z hrníčku. Nadále pokrmy nesolte a ani nevařte v osolené vodě.