Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Koupání novorozence - víte, co a jak?

Vydáno: 2. června 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

Koupání novorozence

Koupání miminka patří mezi velmi oblíbené úkony. Miminku se voda líbí a oplachování také. Pořiďte vaničku, teploměr, dětské přípravky a ručníky. Nezapomeňte, novorozenec by se neměl koupat často a dlouho. Jak často by se měl novorozenec koupat a jaké přípravky by se měly používat? Podívejte se.



Oblíbené koupání miminek je radostí nejen pro maminku, ale i pro miminko. Novorozence byste měla koupat třikrát týdně. Není vhodné, aby se dítě koupalo každý den, protože by se častým koupáním odstranila vrstva mazu. Kůže by mohla být suchá a náchylná na plísně a později by se mohly rozvinout různé alergie.

Jak dlouho mýt miminko?

Dítě by se mělo koupat jen krátce a to maximálně pět minut třikrát týdně. Stačí jej pouze opláchnout vodou bez použití kosmetiky. Časem dítě můžete koupat každý den a můžete dítě koupat každý den a občas použít kosmetiku pro děti. Vlásky stačí mýt dvakrát nebo čtyřikrát za měsíc.

Nezapomeňte, že byste měla dítěti očistit zadeček před koupáním, tak jako při přebalování. Při omývání postupujte od hlavy k nohám.

Co vše připravit ke koupání?

Pořiďte si malou vaničku, do které napustíte vodu o teplotě lidského těla - tedy 37°C. Voda nesmí být horká či studená. Správnou teplotu zjistíte podle teploměru. Vana není vhodná na koupání novorozence, musela byste se nahýbat a voda by mohla být příliš teplá. Dále v místnosti zavřete okno, ať na miminko netáhne.
Stačí dítě omývat rukou a vodou. Později můžete používat jemnou žínku a mýdlo pro děti. Nezapomeňte po koupání jej pečlivě osušit, aby nenachladlo. Následně ošetřete dítěti zadeček krémem.