Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Šestinedělí - jak jím projít

Vydáno: 19. května 2012 v kategorii Šestinedělí, napsala Vlaďka Hajduková.

šestinedělí

Těhotenství a porod nejsou jedinými fázemi, kterými musí maminky projít. Po často náročném porodu je ještě čeká šestinedělí. Vědí přesně všechny ženy, o jaké období se vlastně jedná a co znamená? Kdy přesně je a co se během té doby se ženou děje? Nastává doba kojení i možných menších komplikací.



Stručně řečeno, šestinedělí neboli puerperium je stanovené období (42 dnů po porodu), během něhož by se měla v těle ženy zhojit všechna porodní poranění. Také změny v těle maminky, vyvolané těhotenstvím, by se měly vrátit k normálním parametrům.

Časné a pozdní šestinedělí

Méně známo je, že puerperium se dělí na rané (časné) a také pozdní. A kdy která fáze nastává? Rané šestinedělí zahrnuje prvních sedm dní a od osmého dne nastává šestinedělí pozdní. Jak už bylo na úvod zmíněno, jednou z hlavních úloh tohoto období je zhojení porodních poranění. Zatímco drobné ranky se hojí samy, tržná poranění většího rozsahu musí být řádně ošetřena, nesmí se totiž do nich dostat infekce.

Anatomické změny

Také anatomické poměry se v průběhu šestinedělí vracejí zpět k normálu. Po porodu, který proběhl přirozenou cestou, se pochva hojí zhruba tři týdny (břišní stěna se stahuje asi sedm týdnů). V řádu několika týdnů se rovněž v těle ženy upravují funkční poměry, tzn. oběhový, dýchací a hormonální systém.

Nastává doba kojení

Během prvních dní šestinedělí začínají maminky novorozence kojit. V této souvislosti mluvíme o začátku laktace. Mateřské mléko je nejvhodnější stravou pro dítě, a navíc ovlivňuje zavinování dělohy a dobu návratu k pravidelným změnám předtěhotenských hladin hormonů. Některé ženy se na dobu kojení spoléhají jako na další alternativu antikoncepce. Jak se však v praxi ukázalo, tato metoda rozhodně neúčinkuje stoprocentně.

Komplikace v šestinedělí

Zatímco některá rodička projde šestinedělím bez větších potíží, u jiných žen mohou nastat i vážnější komplikace. K čemu může dojít? Nejběžnější komplikací je krvácení, dále špatné zavinování dělohy, případně zástava laktace. Nejnebezpečnější komplikací je však infekce. Těžká infekce dokonce může skončit sepsí (horečka omladnic), s možnými smrtelnými následky. Není ale třeba maminky předem strašit. Se svými obavami či potížemi se mohou svěřit například zkušené terénní porodní asistentce.