Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Porod - začátek nového života

Vydáno: 21. května 2012 v kategorii Porod, napsala Vlaďka Hajduková.

porod

Po krásných devíti měsících těhotenství přichází často tolik zbytečně obávaný porod. Porodu není třeba se vůbec obávat. Vaginální porod probíhá ve většině případů hladce a jen v malém množství je třeba zvolit císařský řez.
Připravte se pravidelným cvičením na bezproblémový porod.



Toužebné těšení na malého človíčka, ale třeba i velké obavy… To vše jsou pocity, kterými ženy procházejí, než jejich děťátko přijde na svět. Z dostupných zdrojů se lze snadno dozvědět, že porodem končí doba těhotenství, obvykle trvající 38 až 42 týdnů. Pokud porod nastane dříve, lze mluvit o předčasném porodu. Jestliže těhotenství trvá déle než 42 týdnů, jedná se už o přenášení a porod je následně vyvolán uměle.

Kdy začíná porod?

Jak ale žena vlastně pozná, že se děťátku již chce na svět? Odborná literatura praví, že porod začíná ve chvíli, kdy se začne děložní sval pravidelně stahovat. Avšak proces, při kterém plod prochází porodními cestami, má celkem tři fáze. V první plod vstupuje do pánevního vchodu, ve druhé sestupuje porodním kanálem a nakonec úplně vystupuje z porodních cest. V odborné literatuře se lze setkat také s označením 1., 2. a třetí doba porodní. Neboli otevírací doba, vypuzovací doba a doba k lůžku.

Než se dítě narodí...

Průběh porodu je jedna věc, avšak před samotným příchodem miminka na svět je potřeba stihnout řadu věcí. Dlouhodobá příprava těhotné ženy na porod (právě proto, aby nebyl zbytečným strašákem) začíná už první návštěvou předporodního kurzu. Tato školení vedou jak porodníci, tak i porodní asistentky. V kurzech se nastávající maminky především učí všechny využitelné možnosti u porodu. Správné dýchání, úlevové polohy, jak tlačit během porodu apod. Skvělé je také absolvovat vhodné cviky před porodem, které dokáží namáhané tělo těhotné ženy uvolnit a zrelaxovat.

Zajděte na návštěvu do porodnice

V dnešní době se budoucím maminkám (prvorodičkám) rovněž doporučuje návštěva porodnice a porodních sálů. Bude-li mít žena představu, v jakém prostředí porodí, je to jistě příjemnější. Pro některé ženy je také velmi přínosné, pokud zhlédnou porod na videu. Na většinu zvídavých otázek dokáže spolehlivě odpovědět trpělivá porodní asistentka.

Nebojte se zeptat!

Vůbec nevadí, pokud těhotná žena klade lékaři nebo porodní asistentce otázky, které ji zajímají. Třeba o porodu do vody, císařském řezu, možnostech domácího porodu, epidurální injekci apod. Pokud nastávající mamince budou poskytnuty zřetelné odpovědi a důležité informace, jistě se její obavy z porodu dokáží zmírnit.