Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Masáž hráze - usnadněte si porod!

Vydáno: 8. července 2012 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

těhotenství

Určitě se obáváte porodu, se kterým často bývá spojen i nástřih hráze. Nástřihu se můžete vyhnou tím, že si budete hráz pravidelně masírovat. Jedná se o prevenci, která vám může velmi pomoci. I když se nejedná o 100% záruku, že vás nenastřihnou. Ale za zkoušku nic nedáte. Připravte se proto dokonale k porodu.



Nástřih hráze (epiziotomie) bývá často větším strašákem než samotný porod. S nepovedeným nástřihem bývají často spojeny různé komplikace jako bolest, špatné močení či vyměšování. Na druhou stranu, pokud si hráz připravíte masáží, snižuje se pravděpodobnost nástřihu. Tkáň v této oblasti bude pružnější a jemnější.

Masáž hráze není povinná, nikdo vás nebude nutit, abyste si ji prováděla. Je jen na vás, zda si ji budete dělat. Při porodu je vhodné sdělit porodníkovi, že jste si hráz masírovala. I když si budete pravidelně hráz masírovat, přesto vám může být hráz nastřihnuta, pokud máte velké dítě nebo porod bude komplikovanější.

Kdy provádět masáž hráze?

Masáž hráze by se měla dělat od ukončeného 34. týdne — tedy 4 - 6 týdnů před plánovaným porodem. Masáž provádějte jednou denně sama nebo vám ji může dělat partner. K masírování používejte kvalitní oleje nebo speciální oleje, které jsou k tomu určené.

Jak provádět masáž hráze?

Nejprve si pořádně umyjte ruce. Nehty je vhodné mít ostřihané. Pokud vás trápí nějaká infekce nebo máte bradavice na rukou, tak použijte jednorázové rukavice.

  • 1. Sedněte si polosedu, tak ať máte podepřená záda a nohy mějte od sebe.
  • 2. Olej se nanáší prsty do spodní části pochvy a na hráz.
  • 3. Do pochvy vložte dva prsty až k druhému kloubu a provádějte masáž jako písmeno U.
  • 4. Postupně zvyšujte tlak, masírujte 3 minuty, dokud neustoupí brnění.
  • 5. Kůži na hrázi mněte s palcem, který je mimo pochvu s ukazováčkem, který je stále uvnitř pochvy, asi 1 minutu.

Masáž by neměla trvat déle než 5 minut a provádí se jednou denně 4 - 6 týdnů před porodem.