Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Začátek porodu a jeho příznaky

Vydáno: 19. července 2012 v kategorii Porod, napsala Adéla Jánská.

porod

Po krásných devíti měsících přichází na řadu porod. Jak jej ale poznáte? Podívejte se na příznaky, které vám postupně oznamují, že přichází porod. Nezanedbejte všechna tato znamení, která vás informují o začátku porodu.



Přečtěte si následující řádky, které vás budou informovat o začátku porodu. Plodová voda, krev, stahy i tlak na konečník to je jen několik příznaků, které vám oznamují, že přichází porod.
Pokud máte nepravidelné stahy (poslíčci), tak do porodnice ještě nejezděte, stejně jako v případě odchodu hlenové zátky, což se stává 24 hodin před samotným začátkem porodu.

Odtok plodové vody

Pokud vám odteče plodová voda, vezměte si vložku. Až budou tato vložka prosáklá, vezměte si druhou a vydejte se do 2 hodin do porodnice. Pokud plodová voda je růžová a je tam příměs mázku a k tomu nemáte kontrakce, nemusíte zas tak moc spěchat. Pokud je barva jiná nebo obsahuje krev, spěchejte okamžitě do porodnice.

Krvácení

V případě, že krvácíte, vezměte si jednu nebo dvě vložky, a spěchejte do porodnice (nechte se odvést autem nebo sanitou).

Zvláštní pohyby plodu

Máte pocit, že se dítě hýbe moc nebo naopak málo? Pro jistotu zajděte do porodnice, kde si můžete nechat udělat kontrolní křivku. V případě malých pohybů může dítě spát.

Zesilující pravidelné stahy

Pokud jsou stahy pravidelné a zesilující a navíc musíte měnit polohy či jinak dýchat, buďte na pozoru. Kontrakce jsou pravidelné co pět minut. Tyto stahy by měly trvat nejméně 2 hodiny. K tomu si ještě dopřejte koupel v nepříliš horké a ani studené vodě. Ve vodě vám může začít vytékat plodová voda, proto se vydejte na cestu do porodnice. Pokud začnete krvácet vydejte se do porodnice urychleně.

Velký tlak na konečník

Pokud pociťujete velký tlak na konečník (tlak je podobný jako při masáži hráze), jeďte do porodnice nebo si zavolejte rychlou záchrannou službu.