Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Předporodní kurz pomůže ženám zbavit se strachu

Vydáno: 1. července 2012 v kategorii Porod, napsala Adéla Jánská.

Předporodní kurz

Ženy mají z porodu obvykle strach. Hlavně z prvního, protože neví, co je čeká. Některé mají informace od kamarádek, jiné z knížek a některé raději nebo k tomu zvolí předporodní kurz. Na kurzu se můžete zbavit strachu, nebudete se tak stresovat zároveň se budete na porod těšit.



Těhotenství je období krásných devíti měsíců, během kterých roste v těle matky dítě a žena se pomalu připravuje na porod. Některá žena se na porod těší, jiná se jej naopak obává. Pravděpodobně máte mnoho informací od kamarádek, z internetu či knížek, ale přesto si nejste jistá, zda vám všechny tyto informace budou stačit.

Předporodní kurzy jsou velmi oblíbené, protože připraví budoucí maminku na porod, hlavně po psychické stránce. Nezapomíná se ani na tatínky, kteří také potřebují často pomoct. Příchod dítěte do rodiny neovlivní jen maminku, ale i tatínka. Už nebudou dva, ale budou tři.

Jak na předporodní kurz?

vyberte si kurz, který se nachází nejlépe blízko vašeho bydliště. Vybírejte podle referencí kamarádek či gynekologa. Seznam kurzů můžete získat i v porodnici.
Předporodní kurz můžete navštěvovat kdykoliv, klidně pár týdnů před porodem.
Kurz je rozdělen na dvě části: teoretickou a praktickou. U obou částí se dozvíte mnoho zajímavých informací, díky kterým byste se měla dokonale připravit na porod. Délka kurzu je obvykle 5 - 15 dvouhodinovek. Teoretickou část přednáší lékař nebo sestra a zbytek porodní asistentky.

Kolik stojí předporodní kurz?

Cena za kurz je různá, ale většinou se pohybuje kolem 1 500 - 3 000 Kč. Záleží na městě a na délce kurzu. Některé zdravotní pojišťovny tyto předporodní kurzy zcela hradí a jiné na ně jen přispívají.

Co se žena dozví v předporodním kurzu?

Náplň v kurzech je různá, ale většinou se tam dozvíte toto:
těhotenství - jak těhotenství probíhá, kontakt s dítětem, cvičení, stravování v těhotenství, masáž hráze, potřeby do porodnice,...
porod - kdy začíná porod, jaké jsou fáze porodu, jak dýchat, jak tlačit, jak se přestat bát porodu, typy porodu,...
příprava partnera - jak má partner pomáhat, jak se má dívat na ženu, jak se zapojovat do péče o dítě i o partnerku,...
šestinedělí - jaké jsou změny po porodu, jak ošetřit drobná zranění, jak by mělo vypadat cvičení a životospráva,...
kojení - jak by žena měla kojit, jak by měla pečovat o prsy, co dělat když nemá mléko,...
péče o dítě - kompletní péče o dítě (přebalování, krmení, koupání, výchova, oblékání atd.

Každý předporodní kurz je jiný. Vybírejte podle referencí nebo podle toho, v jaké porodnici budete rodit. Součástí některých kurzů je i návštěva porodnice.