Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Nejčastější problémy při krmení dětí

Vydáno: 29. prosince 2016 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

krmení dítěte

Krmení dětí je často komplikované, protože dítě nechce nějaké potraviny jíst, je mu po nich nevolno, je vybíravé nebo se může vyskytnou i nějaký problém. Zjistěte, jaké problémy při krmení jsou nejčastější a jak je můžete vyřešit.



Malé děti velmi často odmítají nové pokrmy nebo jídlo obecně. Abyste pomohla svému děťátku přijmout nová jídla, začněte u malých porcí nebo u vzhledově podobných potravin, například pokud má rádo rozmačkanou mrkev, dejte mu i bramborovou kaši a podobně. Někdy dítě nechce jíst, protože má nějaký problém, který souvisí buď s jídlem, nebo s trávením.

Malí nepořádníci

Jsou piškoty na podlaze a hrášek ve vlasech dítěte? Gratulace, děťátko vykazuje známky nezávislosti. V období kolem 9 měsíců věku, začíná mnoho miminek mít potřebu ovládat čas krmení a místa, kam si jídlo dají. I když vás může zlobit sledovat, jak dělá nepořádek, je to důležitý krok pro učení, růst a soběstačnost vašeho dítěte.

Vyplivování, zvracení a reflux

U malých dětí je normální, že trošku jídla vyplivnou, zejména u novorozenců. Trávicí systém kojence se stále vyvíjí. Může se u nich také objevovat reflux, tedy zpětný tok žaludečních šťáv ze žaludku do jícnu. Chcete-li mu ulevit, zkuste jej krmit pomaleji a udržujte ve vzpřímené poloze, když jí. Reflux se téměř vždy vyřeší bez nutnosti léčby do 12 - 14 měsíců věku dítěte.

Odmítání jídla

Nabízíte svému potomkovi pokrm, ale ten otáčí hlavu, bouchá lžící nebo drží jazyk za zuby. Děti tu a tam odmítají jíst z mnoha důvodů - jsou unavené, nemocné, nesoustředěné nebo prostě jen nasycené. V případech odmítání jej do jídla nenuťte, ale pokud máte obavy, poraďte se se svým dětským lékařem.

Vybíravost v jídle

Vaše dítě může být vybíravé několik týdnů až měsíců, ale zřídka mu to vydrží déle. I tady existuje spousta důvodů, proč tomu tak je. Když se necítí nejlépe (například při prořezávání zoubků), dává přednost jídlu, které zná. Nebo možná jen není připraveno zkoušet nové potraviny. Dávejte si pozor, abyste mu nedávala nezdravá jídla jen proto, že je chce. Nabízejte mu zdravé pokrmy - až bude mít hlad, tak je nakonec sní.

Potravinové alergie a intolerance

Až 8 % malých dětí trpí alergií nebo nesnášenlivostí na nějaký druh potravin. Mezi příznaky alergie patří vyrážka, průjem, zvracení nebo bolesti bříška, symptomy intolerance jsou také bolesti břicha a dále plynatost a nadýmání. Alergie a nesnášenlivost se může projevit u různých jídel, ale nejčastějšími původci jsou mléko, ořechy, vejce, pšenice (lepek) a sója.
Pokud máte podezření na alergii či intoleranci, poraďte se s dětským lékařem, který vám pomůže najít bezpečné potraviny.

Koliky

Dvě z pěti miminek mohou mít koliku, když celé hodiny pláčou. Koliky většinou začínají kolem 3. týdne věku dítěte a vymizí kolem 3. měsíce. Neměla by mít vliv na chuť k jídlu nebo schopnost sát, ale pokud děťátko trpí křečemi, může potřebovat čas na uklidnění, než se nají.
Zavolejte doktora, když zvrací, hubne, má průjem, horečku nebo krev či hlen ve stolici - to nejsou příznaky koliky.

Průjem nebo zácpa

Průjem může rychle způsobit nebezpečnou dehydrataci projevující se suchostí v ústech, sníženou potřebou močení, úbytkem na váze, apatií, zapadlýma očima. Dítě nemusí ani plakat.

Zácpou trpí miminka jen zřídka. Je těžké ji poznat, protože střevní pohyby se u dětí liší. Například pouze kojené děti mohou mít pevnou stolici jen 1x denně.
Příznakem zácpy je tvrdá, bolestivá stolice, ve které se objevuje krev. V obou případech informujte lékaře.

Pokrmy ze sklenic a problémy se žaludkem

Dětská výživa ve sklenicích může být příčinou zažívacích potíží, pokud dítě krmíte přímo z nich a necháváte zbytky pro další jídlo. Tímto způsobem mohou bakterie z úst dítěte přejít do jídla, kde čekají, až si dá další. Projevem bývá nejčastěji zvracení a průjem.

Větší děti a nezdravé jídlo

Někdy mohou být příčinou problémů přímo rodiče. Jak dítě roste, mívají někteří rodiče tendenci mu dávat stejné jídlo, jak jedí oni, což ale není dobrý nápad, pokud si potrpí na slané a sladké věci. Navíc pak bude těžké změnit stravovací návyky svého dítěte, i když je to batole.

Jakých potravin se vyvarovat?

Nevyvinutý trávicí systém malých dětí se nemusí vypořádat s některými jídly, které dospělému nic neudělají. Například med může způsobit fatální botulismus (otravu). Vyhýbejte se pokrmům, které zvyšují riziko dušení - popcorn, párky v rohlíku, syrové ovoce a zelenina, rozinky a kousky masa a sýru.

Kdy se obrátit na pediatra?

Problémy s krmením může způsobovat tolik věcí, že není třeba se ostýchat požádat o radu vašeho dětského lékaře, pokud máte obavy. Určitě se poraďte, když dítě ubývá na váze, dáví se či zvrací po určitých potravinách, má průjem, zácpu nebo je dehydratované.