Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Umělá výživa kojenců

Vydáno: 16. srpna 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

Umělá výživa kojenců

I když se jako nejvhodnější strava pro miminko považuje mateřské mléko, ne vždy může žena kojit (zdravotní důvody, nemá mléko nebo nechce kojit). Je nutné uvažovat o náhradě - tedy o umělé mléčné výživě. Toto umělé mléko je velmi podobné mateřskému mléku, ale pořád nemá stejné vlastnosti. Mateřské mléko je pořád tou nejlepší variantou.



Pokud jste se rozhodla nekojit nebo z jiných důvodů kojit nemůžete, přichází na řadu umělá výživa. Nevýhodou umělé výživy je, že za ni na rozdíl od mateřského mléka platíte a že to není přímo mateřské mléko plné všech svých výhod.

Předtím než začnete kojenci dávat umělou výživu, vždy s poraďte s lékařem. Mléčná výživa (např. Sunar Complex 1), se dává dítěti do ukončeného šestého měsíce. Už od ukončeného čtvrtého měsíce byste měla přidávat příkrm. Dítě totiž roste a má i vyšší nároky. Samotná umělá výživa začíná být v tomto ohledu nedostatečná.

Jak připravit umělou výživu - Sunar?

Rozmíchejte 3 odměrky Sunaru v 90 ml vody, která je teplá 50°C. Tímto způsobem budete mít 100 ml mléka. Výživu připravujte podle potřeby. Nikdy nerozpouštějte Sunar v kravském mléce. Stejně tak je nevhodné připravenou umělou výživu mrazit, skladovat nebo připravovat na dlouhou dobu dopředu.

Po dokončeném šestém měsíci přejděte z počáteční mléčné výživy na pokračovací mléčnou výživu. Nezapomeňte dítě přikrmovat, aby mělo dostatek všech potřebných látek. Jako první příkrm můžete zvolit mrkvové pyré a poté brambory s mrkví.