Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Za alergii na mléko u kojenců často může matčino stravování

Vydáno: 18. června 2013 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

sýry

Mléko je hlavní složkou jídelníčku miminek do necelého jednoho roku. Pokud se ale zjistí, že mléko dělá problém, může to být nejen pro miminko, ale i pro maminku celkem obtížné. Někdy ale stačí upravit jídelníček maminky, někdy dokonce musí dítě přejít na vhodnou umělou stravu.



Pokud jste si všimla, že vaše dítě má atopický ekzém, vyrážku nebo potíže s trávením (průjem, krev ve stolici, zvracení), může se jednat o příznaky alergie na mléko. Termín alergie na mléko je často zaměňován za alergii na mléčnou bílkovinu, která vzniká většinou z důvodu přenosu. Existuje i intolerance laktózy, ale ta se u kojenců nevyskytuje.

Alergie na mléko vzniká kvůli brzkému zavádění umělé výživy nebo je dítě rovnou vyživováno umělou výživou, stravou maminky, ve které nalezneme velké množství mléka a mléčných výrobků, někdy alergie vznikne již během těhotenství taktéž díky stravování matky.

Test na potravinovou alergii?

Na potravinové alergie existuje několik desítek testů, ovšem u alergie na mléčnou bílkovinu u batolet se testy většinou neprovádějí z důvodu falešné pozitivity nebo negativity. Lepší je dítě a jeho reakce na jednotlivé potraviny pozorovat.

Pozorujte reakce dítěte na potraviny

K pozorování se dopracujete tak, že vysadíte problematickou potravinu a následně budete pozorovat reakci dítěte. Když zjistíte zlepšení, tak ji znovu do potravy nenasazujte, v případě opaku ji do jídelníčku opět zařaďte a vynechejte jinou. Jako první by se mělo zkoušet mléko: dítěti nebudete dávat nic mléčného (až na mateřské mléko) a i vy sama vypustíte ze stravy mléko a mléčné výrobky. Jak je známo, potrava matky přechází do mateřského mléka. Pokud se stav miminka zlepší, tak vynechte po dobu kojení mléko a mléčné výrobky. V případě, že je dítě krmeno umělou výživou, vyměňte vaši dosavadní za výživu vhodnou při alergii (Nutrilon Allergy Care, Afaré, Allernova,...). Můžete ji koupit v lékárně, kde vám také poradí, co je vhodné u dětí, které mají přecitlivělost na mléko.

Při kojení musí i matka vyřadit mléko

Jak již bylo zmíněno, v případě, že kojenci nesvědčí mléko v matčině stravování, musí matka také vynechat mléko a všechny mléčné výrobky po dobu kojení. Přece nechcete, aby dítěti bylo špatně kvůli tomu, že vy si budete dopřávat oblíbené pochoutky z mléka? Po dobu kojení byste proto měla držet bezmléčnou dietu, aby se nežádoucí projevy konzumace mléka snížily. Není to vůbec tak těžké, jak si myslíte. Jen je nutné číst etikety na potravinách, mléko se totiž objevuje i v sušenkách a polotovarech a vařit či péct bez mléka. Pokud to nedokážete, měl byste přestat s kojením a zavést vhodnou umělou výživu.

Bezmléčná dieta

Během této diety je zakázáno jíst mléčné výrobky nejen z kravského mléka, ale i ovčího a kozího. Nejsou vhodné ani náhražky ze soji, na kterou velmi často vzniká alergie. Nezapomeňte, že je velmi důležité číst složení výrobků a následně pak kupovat jen osvědčené produkty.

Co se musí vynechat?

  • mléko - čerstvé, trvanlivé, sušené
  • jogurty - i light
  • sýry - měkké i tvrdé
  • kysané výrobky - podmáslí, kefír,...
  • máslo, smetana, tvaroh
  • syrovátka
  • čokolády - mléčné nebo s plňkou
  • sušenky, oplatky, perníky
  • některé pečivo
  • některé margaríny
  • polotovary a instantní jídla

Možná si teď říkáte, že nemůžete nic jíst - ani rohlík s máslem. Rohlík můžete, ale zkuste ho s nějakou pomazánkou nebo jej potřete olivovým nebo jiným kvalitním olejem. Při pečení nahraďte mléko vodou nebo rostlinným mlékem, takže ani tady vás vynechání mléka nemusí trápit. Podívejte se na různé recepty na internetu, nebo u těch klasických vynechte zakázané potraviny.

A co když mi bude chybět vápník?

Víte, že v některých potravinách se nachází mnohem více vápníku než v těch mléčných? Víte, že tělo špatně zpracovává vápník z mléka? Vápník se vyskytuje v máku, žloutku, zelenině, ovoci, oříšcích, semínkách, kakau, čokoládě, sardinkách, řasách a dalších potravinách. S vyváženou stravou vám vápník při bezmléčné dietě chybět nebude. A pokud byste ale měla strach kvůli nedostatku vápníku, zajděte si do lékárny pro vápník v tabletách.

Neberte stravování bez mléka jako trest, víte, že někteří lidé mléko a výrobky z něj vůbec nekonzumují a žijí? Vy to také tu chvíli vydržíte, chce to jen při přípravě jídla přemýšlet, protože existuje mnoho receptů, při kterých mléko,s metanu či máslo nepotřebujete. Nezapomeňte, děláte to pro vaše miminko.