Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Minerály jsou pro těhotné potřebné

Vydáno: 26. března 2013 v kategorii Těhotenství, napsala Markéta Dostálová.

minerály

Těhotné ženy by neměly zapomínat na dostatečně pestrou stravy, aby měly dostatek vitamínů a minerálů, které jsou důležité pro správný průběh těhotenství a vývoj plodu. V případě, že by se toho nedocílilo stravou, je možné si v lékárně koupit minerály nebo komplexní doplněk pro těhotné.



V minulém článku jsme si pověděli, jaké vitamíny by měly těhotné a kojící ženy brát, protože toto období života jsou velkým náporem na organismus. Zapomínat by však nastávající maminky neměly ani na přiměřený přísun důležitých minerálních látek. Jaké to jsou, proč jsou vhodné a v jakých potravinách se nacházejí? Podívejte se na seznam.

Hořčík (Mg)

Jeho nedostatek může způsobit předčasný porod, poruchy funkce placenty a těhotenské křeče. Podporuje růst plodu a snižuje dráždivost dělohy. Přirozeným zdrojem jsou banány, mandle, ořechy, obilí, celozrnné pečivo, čokoláda. Doporučená denní dávka (DDD) je 375 mg.

Jód (I)

Má nezměrný význam pro správnou funkci štítné žlázy. V těhotenství je velmi důležitý, protože nedostatek může způsobit potraty, předčasné porody nebo vývojové poruchy plodu. DDD je 150 µg (mikrogramů). Jako jeho zdroj se v těhotenství doporučuje jíst 2 – 3x týdně ryby, nejlépe mořské. Uměle se přidává do jogurtů a mléčných nápojů pro malé děti.

Selen (Se)

Podporuje vývoj kosterního svalstva a jeho užívání může snížit riziko potratu. Neměla by se však překračovat DDD 55 µg, protože ve vyšších dávkách může působit toxicky. Zdrojem jsou ořechy, vnitřnosti a mořské ryby.

Vápník (Ca)

Je nepostradatelný pro tvorbu kostí a zubů (té napomáhá i fosfor). DDD je 800 mg, stačí dostatečně konzumovat mléčné výrobky, mák, brokolici a květák.

Zinek (Zn)

Napomáhá vývoji kostí, důležitých orgánů a růstu plodu. Jeho nedostatek může u dětí způsobit postižení mozku. DDD je 10 mg. Hlavními zdroji jsou játra, mléko, žloutky, mořští živočichové (ústřice), celozrnné cereálie, fazole, ořechy, dýňová semena. Na jeho přísun by si měly dávat pozor hlavně vegetariánky, protože množství zinku v živočišné potravě je značně vyšší než v rostlinné.

Železo (Fe)

Je důležité pro celkový zdravý průběh těhotenství, nedostatek způsobuje chudokrevnost a špatnou výživu plodu placentou. DDD je 14 mg. Nachází se v mase (játrech, prsou, mořských rybách), různé zelenině (čočka, fazole, hrách, špenát), sušeném ovoci (rozinky, meruňky), ořeších a mandlích.

Doporučené denní dávky vychází z vyhlášky č. 225/2008 Sb. V těhotenství by se DDD měla trošku zvýšit.