Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Poporodní blues, deprese nebo laktační psychóza?

Vydáno: 10. září 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Martina.

Laktační psychóza

Místo krásných poporodních chvilek se trápíte a utápíte téměř až v depresi? Nejedná se o neobvyklý stav, který je ovšem dobře řešitelný. Může vás poporodní blues, poporodní deprese nebo o laktační psychózu.
Co to vůbec znamená a jak tomu předejít?



Pozastavujete se nad případy, kdy matka během prvních týdnů po porodu zabila své dítě nebo se rozhodla spáchat sebevraždu? I toto však můžou být následky vážné psychické nemoci, které se nedostala potřebná léčba. Tzv. laktační psychóza, nebo chcete-li poporodní psychóza, se objevuje u 1 až 2 rodiček z tisíce, nejedná se tedy o příliš častou nemoc, zato je vážná svým průběhem a mnohdy i drastickým koncem.

Poporodní blues

Bezprostředně po porodu dochází k obrovským hormonálním změnám v těle rodičky, jež si žena, která dosud porodem neprošla, nedokáže představit. Spoustě žen tento pokles hormonů v těle způsobuje menší či větší psychické problémy. Některé se projevují plačtivostí, přecitlivělostí, zlostí, pocity osamělosti apod., čemuž se říká poporodní blues, ale u jiných se může jednat právě o vážnou laktační psychózu.

Odborníci rozdělili psychické problémy po porodu do třech stupňů. Tím prvním je právě poporodní blues, kterým trpí až 80 % novopečených matek již od třetího dne po porodu. Zpravidla netrvá déle než dva týdny, důležitá je však podpora partnera i rodiny. Tento stav se považuje za normální reakci.

Poporodní deprese

O něco vážnější je pak poporodní deprese, kdy u ženy přetrvávají depresivní nálady, pesimismus, úzkost nebo pocity, že se nedokáže postarat o své dítě. Pokud se jedná o dlouhodobější situaci, rozhodně není radno odkládat návštěvu odborníka. Poporodní deprese se objevuje u 10 % žen i po skončení šestinedělí.

Laktační psychóza

Laktační psychóza je třetí, tedy nejvážnější stupeň psychických problémů po porodu. Průběh nemoci je u každé ženy jiný, její trvání se také liší, a to především v závislosti na rychlé reakci lékaře. Nemocí žena začíná trpět ihned po porodu, během dvou prvních týdnů, může se však objevit do prvních dvou měsíců.

Při klasické laktační psychóze žena zcela ztrácí kontakt s realitou, trpí halucinacemi, slyšinami i vidinami, výpadky paměti, neschopnosti číst ani vnímat, extrémními výkyvy nálad a dalším. Nemocným se také zdá čas rychlejší či naopak pomalejší. Co je však důležité podotknout je fakt, že si matka svůj stav neuvědomuje a nemůže s ním tedy bojovat. Teď přichází řada na její okolí, které jí musí co nejrychleji vyhledat potřebnou odbornou pomoc.

Tato choroba není dědičná, je opravdu nevyzpytatelná a není tedy možno předvídat, zdali potká vás či vaše blízké. Objevuje se však pouze u 0,1 % matek. Laktační psychóza se lečí pomocí antidepresiv či hormonálních léků, nemocná navštěvuje specializované psychoterapeutické programy a konzultuje svůj stav s odborníkem. V těžších stádiích této nemoci je však třeba ženu hospitalizovat v psychiatrické léčebně. Sklony a větší předpoklady k laktační psychóze mají ženy, které se již před porodem setkaly s psychickými problémy, depresí nebo třeba schizofrenií.

Jak tomu předejít?

Předejděte zhoršenému psychickému stavu. Pořádně spěte, nesnažte se mít domácnost v perfektním stavu, raději odmítejte návštěvy, odpočívejte a pomalu si zvykejte na nový způsob života – života matky. V případě jakýchkoliv nepříznivých pocitů je svěřte partnerovi či blízkým a nenechávejte si je pro sebe, aby měl někdo váš stav pod kontrolou.