Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Vitamíny pro těhotné jsou velmi důležité

Vydáno: 26. února 2013 v kategorii Těhotenství, napsala Markéta Dostálová.

vitamíny

Pro těhotné existují speciální komplexní vitamíny, které jsou při těhotenství důležité. Ovšem pokud se zdravě a správně stravujete, budete mít těchto vitamínů dostatek přirozeným způsobem. Nezapomeňte, že nic se nemá přehánět, proto nepřekračujte doporučenou denní dávku.



Těhotenství i období kojení jsou fyzicky velmi náročné, proto je třeba posílit organismus různými vitamíny a minerály. Které jsou ty nejdůležitější, čemu prospívají a v jakých potravinách je najdete?

Vitamín A

Napomáhá vývoji zraku, tkání, kůže, sliznic, kostí a správné funkci placenty. Nachází se např. v rybím tuku, játrech, másle, žloutcích, různé zelenině (mrkev, špenát, kapusta, zelí, brokolice, kukuřice) a ovoci (meloun, meruňky).
Doporučená denní dávka (DDD) je 800 mikrogramů, ve vyšších však může způsobit vady plodu, proto si jeho přísun hlídejte a nepřekračujte jej!

B1 - thiamin

Ovlivňuje metabolismus sacharidů. Jeho zdrojem jsou např. neloupané obiloviny, maso, med, ořechy. DDD je 1,5 mg, vyšší dávky mohou způsobit nadměrný růst plodu a tedy komplikace při porodu (císařský řez).

B2 - riboflavin

Je součástí koenzymů, které se podílí na buněčném dýchání. Nachází se hlavně v kvasnicích, játrech a ledvinách, ale také v mléce, vejcích, vepřovém a hovězím, rybách, tvarohu, kakau, ořeších. DDD je 1,6 mg.

B6 - pyridoxin

Pomáhá proti nevolnostem, těhotné ženy, které na ně hodně trpí mohou brát i vyšší dávku. DDD je 2,2 mg. Nachází se např. v mase (játra, makrely), vejcích, droždí, různé zelenině (brambory, špenát, kapusta, zelí, mrkev), ovoci (avokádo, banány), dalším zdrojem jsou vejce, obiloviny a celozrnný chleba.

B9 - kyselina listová

Kyselina listová se doporučuje i ženám, které teprve plánují otěhotnět, hned po zjištění těhotenství a při kojení. Podporuje tvorbu červených krvinek, snižuje možnost vzniku vývojových vad mozku, míchy a páteře plodu. Vyskytuje se v listové zelenině (špenát, brokolice, růžičková kapusta), kvasnicích a játrech. DDD je 400 - 600 mikrogramů.

B12 - kobalamin

Vitamín B12 je důležitý pro správnou funkci krvetvorby. Hlavním zdrojem jsou živočišné produkty – maso, vejce, mléko, sýry. DDD je 2,4 µg (mikrogramu).

C - kyselina askorbová

Podporuje krvetvorbu, vývoj kostí a zubů, má antioxidační účinky a napomáhá vstřebávání železa. Zdrojem jsou hlavně ovoce (citrusy, černý rybíz, jahody, kiwi, brusinky) a zelenina (brambory, rajčata, špenát, brokolice, květák), šípek a rakytník. DDD je 80 mg.

D - kalciferol

Vitamín D je velmi důležitý nejen pro těhotné, ale pro všechny. Má význam pro vývoj kostí a zubů, krvetvorbu, vstřebávání vápníku a správné fungování imunitního systému. Nachází se v rybím ruku, játrech, žloutcích a mléce. Hlavním zdrojem je sluneční záření. DDD je 10 µg.

F - esenciální mastné kyseliny

Jejich nedostatek může způsobit před/poporodní komplikace. Nacházejí se v různých olejích – slunečnicovém, sójovém, bodlákovém, konopném, z lněného semínka, dalšími zdroji jsou mořští živočichové, ořechy a různá semínka.

V těhotenství neberte obyčejné multivitamíny, ale vitamíny určené speciálně pro těhotné. Před nákupem si zkontrolujte složení a nejlepší je poradit se s lékařem.

U doporučené denní dávky pro těhotné se vychází z wikipedia.org nebo z vyhlášky č. 225/2008 Sb.