Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Vitamín D pro miminka je velice důležitý

Vydáno: 2. října 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

miminko na slunku

Vitamín D je důležitý nejen pro dospělé, seniory ale také pro děti. Dostatečné množství vitamínu D je důležité nejen pro tvorbu kostí a vstřebávání vitamínů, ale také pro správný vývoj nervové soustavy a imunity. Z těchto důvodů je nutné dávat vitamín D miminkům již od druhého týdne.



Vitamín D (kalciferol) je velmi důležitým vitamínem, na který by se nemělo zapomínat ani v novorozeneckém věku. Při nedostatku vitamínu D hrozí křivice a u dospělých osteoporóza. Tento vitamín člověk získává buď ze slunečního záření, nebo z určitých potravin. V případě nedostatku, v zimě a v případě malých dětí je doporučován vitamín D ve formě kapek či tobolek.

Kde se nachází vitamín D?

Hlavním zdrojem vitamínu D je sluneční záření. Stačí být každý den na slunci cca 20 minut, abyste načerpali denní dávku tohoto vitamínu. Dále se nachází vitamín D v některých potravinách a to v tučných mořských rybách (losos, makrela, sardinky, tuňák,...), v másle, sýrech, žloutku, plnotučném mléce, tresčích játrech a v dalších.

Vigantol pro novorozence a kojence

Miminka ovšem přijímají vitamín D pouze z mateřského mléka. Ženy v Česku mají obecně málo tohoto vitamínu, proto je nutná suplementace vitamínu D. U zdravých novorozenců se dává 1 kapka Vigantolu denně od druhého týdne nejméně do konce prvního roku. U předčasně narozených dětí se dávají dvě kapky Vigantolu. Někteří pediatři doporučují dvě kapky denně Vigantolu u všech dětí a podávat ho mnohem déle. Vigantol je na předpis a můžete ho podávat lžičce s příkrmem nebo mlékem.

Nedávno EU zvýšila doporučeno dávku vitamínu D na 1 000 UI (1 kapka Vigantolu má 667 UI).

Úzkostlivá obava matek před sluncem

Dnešní maminky mají strach vystavovat dítě slunci. Mažou ho krémem s vysokým ochranným faktorem, zakrývají deštníkem či plenou a přitom si neuvědomují, že dítěti spíše škodí než pomáhají. Dítě nemá šanci si přirozeně vyrábět vitamín D, což se může později projevit na jeho zdraví. Poslední dobou se začíná více objevovat křivice.

Bojíte se dítě vystavovat slunci nebo ho bez námitek na slunce dáte?