Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Prořezávání zoubků může být velmi bolestivé

Vydáno: 24. září 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

první zub

Růst prvních zoubků je často spojen s bolestí a pláčem. Zoubky se začínají prořezávat okolo 6. až 8. měsíce. Základ zoubků je však položen již u plodu. Prořezávání zoubků se bojí snad každá maminka, ale vůbec není čeho. Dítě si sice trošku pobrečí, ale vyrostou mu.



Nejprve na dásni naleznete malý hrbolek, což je znamení, že se zuby začínají prořezávat. Mezi první zuby, které rostou, patří řezáky, které jsou dále následovány špičáky a nakonec rostou stoličky. Všech 20 mléčných zubů by mělo narůst do tří let věku, pokud se tak nestane, navštivte dětského zubního lékaře.

Prořezávání zoubků je pro dítě nepříjemnou záležitostí. Kromě bolesti se může u dítěte projevit i teplota, průjem či vyrážka. K tomu navíc hrozí zánět a nechuť k jídlu. Může se objevit i hematom, který nikdy nepropichujte, ale raději navštivte stomatologa.

Pomoc při prořezávání zubů

Dítěti při růstu zubů můžete pomoct několika způsoby. Můžete na tváře přikládat obklad, dát mu něco na žužlání (kousátka, banán,...), použít šalvějový čaj, dát studenou stravu, masírovat dásně,...
Na fórech si maminky radí homeopatikum (Chamomilla vulgaris 9ch), přírodní kapky Rescue Remedy, paralenový čípek, Calgel, Babydent, Nurofen,...
Nezapomeňte, že ještě před pár lety dítě prořezávání přetrpělo pouze s dudlíkem bez zbytečného zatěžování organismu léky. Zeptejte se schválně na to maminky.

Dále je nutné už s prvním zoubkem začít pravidelně pečovat o zuby. Dítě si musí osvojit tento návyk hned od začátku.