Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Péče o dětský chrup - kdy s ní začít

Vydáno: 11. června 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Vlaďka Hajduková.

zuby

Kdy začnou dítěti růst zoubky a jak by o ně mělo pečovat? Péči o chrup v žádném případě nepodceňujte. Naučte dítě hned od začátku správným návykům. Také omezte sladké potraviny a nápoje, které zapříčiňují zubní kazy. Už s prvním zoubkem začínejte s pravidelným čistěním zubů.



Pro správný a zdravý vývoj dětského chrupu je nezbytné pravidelně navštěvovat stomatologa, a také dbát na jeho rady. Hned jak se miminko narodí, musí rodiče pečlivě sledovat také to, zda a kdy mu začínají růst zoubky apod. Pokud se našemu děťátku první zoubky neobjeví už do jednoho roku, je vhodné to konzultovat se zubním lékařem, nejlépe se specialistou na dětskou péči.

Prořezávání zoubků

Zkušené maminky už dobře vědí, že během prořezávání zoubků může být dítě velmi neklidné, mrzuté, plačtivé, více sliní a také se častěji budí. Pokud se miminku prořezávají stoličky, může jej trápit i zvýšená teplota. Dítěti lze v tomto období nabídnout různá kousátka a pořídit mu gely nebo roztoky k potírání dásní.

Tak zvaný dočasný chrup

Dočasný chrup bývá u dětí kompletní mezi 2,5 až třemi lety. Obsahuje celkem dvacet zubů, o které je nutné správně pečovat stejně jako o chrup trvalý. První stálé zuby se objevují kolem šestého roku a zhruba ve 14 letech by měl být chrup již v počtu 28 zubů. Kompletní chrup má celkem 32 zubů, avšak poslední stoličky (tzv. zuby moudrosti) se prořezávají individuálně nebo vůbec.

Lze předejít zubnímu kazu?

Odborníci zdůrazňují, že hlavní zásadou prevence zubního kazu je zdravá výživa. V současné době dětem nehrozí nedostatek potřebných živin, potíže spíše způsobuje nadbytek cukrů ve všech různých podobách. Ať už se jedná o cukrovinky, čokoládu, zákusky, sladké nápoje, bílé pečivo či velice oblíbené hamburgery.

Omezte sladké…

Platí to nejen pro vaše děti, ale touto radou se mohou řídit také dospělí. V zájmu zdravého chrupu je lepší omezit přísun sladkostí, a to zejména v době mezi hlavními jídly. Kojenec či batole by, podle názoru některých lékařů a dietologů, nemělo dostávat sladkosti vůbec. Velkým nebezpečím pro zoubky jsou rovněž sladké nápoje – podávané zvláště na noc.

Odkdy začít s ústní hygienou?

Maminky by měly začít s čištěním už od úplně prvních zoubků. Ideální jsou například různé kousací kartáčky, používat je možné také navlhčený čtvereček gázy a později lze děťátku pořídit jemný kartáček určený pro kojence. Postupně by se čištění zoubků mělo pro dítě stát pravidelnou činností!