Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Péče o dětský chrup - nezapomínejte na zubaře

Vydáno: 12. června 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Vlaďka Hajduková.

zuby

Péče o zuby je velmi důležitá. Již od prvního zoubky by se děti měly naučit, že čištění zubů je velmi důležité a nemělo by se podceňovat. Nezapomínejte na pravidelné prohlídky u zubního lékaře a také na pravidelnou péči. Je nutné omezit cukr, který je zodpovědný za zubní kazy. Více informací se dozvíte v článku péče o chrup.



Návštěvy u zubaře

Rodiče nesou plnou zodpovědnost za zdravé zuby svého nezletilého dítěte. Z toho důvodu je důležitá včasná registrace u stomatologa, včetně nezanedbávání preventivních zubních prohlídek (dvakrát ročně). Těhotným ženám je navíc doporučováno, aby absolvovaly instruktáž ohledně péče o chrup, což je doprovázeno systematickým vedením při prevenci od prvních měsíců věku dítěte až do jeho dospělosti.

Při pravidelných návštěvách ve stomatologické ordinaci si dítě může postupně a nenásilnou formou navyknout na toto prostředí a dozvědět se spoustu potřebných informací, jejichž součástí je také nácvik správného čištění zubů apod. Preventivní prohlídky u zubního lékaře v některých městech dosud organizují základní školy, nemůže to ale nahradit individuální komplexní prohlídku.

Jak často měnit kartáček?

V ordinaci zubního lékaře byste měla dostat také odpověď na otázku, jak často je nejvhodnější měnit zubní kartáček. Vyplatí se zubní kartáček vyměnit ihned, jakmile má roztřepené štětinky a je opotřebovaný. Doporučováno je, rozhodně kartáček měnit alespoň po šesti až osmi týdnech používání.

Jak často čistit zuby?

Na pravidelné čištění zubů, dvakrát denně, by si měly děti postupně navyknout pod pečlivým dohledem svých rodičů. Zuby si čistíme ráno po snídani a večer před spaním, ale čištění chrupu po každém jídle není vůbec na škodu. Obecně se říká, že zuby si čistíme nejméně po dobu tří minut. Stomatolog, jehož ordinaci navštěvujeme, by nás měl také poučit o správné technice čistění zubů.

Dítě si nechce čistit zuby. Co s tím?

I to se může rodičům stát! Pokud jejich potomek pravidelnou péči o chrup odmítá, je vhodné jej pozitivně motivovat. Třeba vlastním příkladem (děti rády napodobují), anebo může pomoci pěkný a barevný zubní kartáček, případně zubní pasta s motivem oblíbeného dětského hrdiny. Fantazii se meze nekladou – důvtipní a trpěliví rodiče si jistě poradí také s touto dětskou neřestí.