Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Nadváha kojenců by se měla řešit co nejdříve

Vydáno: 15. ledna 2013 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

kojenec nadváha

Nadváha je velkým problémem mezi všemi věkovými skupinami a nevyhýbá se ani kojencům. Před pár lety měl kojenec vyšší váhu jen zřídka, nyní se jedná o celkem častý jev. Nedovolte, aby vaše dítě mělo nadváhu již v kojeneckém věku a začněte ji řešit včas. Dítě z ní nevyroste.



Vyšší váha u novorozenců často značí i možné problémy do budoucna. Ne nadarmo jsou pleny a oblečení určené pro děti určitého věku. Pokud zjistíte, že se vaše dítě do nich nevleze a potřebuje větší velikost, už to je první známka toho, že vaše dítě je poněkud větší a těžší. Raději vždy kontrolujte, zda má vaše ratolest váhu, jež je uváděná jako doporučená. Tu vám řekne dětský lékař nebo ji naleznete v růstové křivce ve Zdravotním záznamu.

Na vině je časté kojení

Pokud dítě kojíte neustále, tak se nesmíte divit, že také neustále přibírá na váze. Stejně je to i v případě, že ho kojíte, kdy si řekne. Kojení kdy si řekne je vhodné pouze do 4. týdne života. Pak byste měla dodržovat 5x přes den, jednou večer a jednou v noci. Naopak ho nekojte pořád, protože se to vám i dítěti vymstí. Čím častěji budete dítě kojit, tím častěji dítě bude chtít být kojeno a nakonec bude trpět nadváhou.

Buďte opatrná i při umělé výživě

Umělou výživu připravujte přesně podle instrukcí. Nepřipravujte výživu s větším množství mléka, protože uváděné množství je přesně sestaveno pro stravování v určitém věku. Navíc i tady od druhé měsíce dodržujte pravidelný režim stravování.

Velké množství mléka neprospívá

Pokud dítě neustále kojíte, můžete se to projevit v bolesti bříška nebo v jiných stravovacích potížích kojence. V takovém případě ho znova nekojte ani mu nedávejte různé kapky, ale spíše se zamyslete, proč tomu tak je. Nedáváte mu příliš mnoho mléka? Nemá alergii? Snažte se své dítě pozorovat a určitě na to přijdete.

Jak snížit nadváhu u kojence?

V prvním případě se poraďte s dětským lékařem. Pravděpodobně vám doporučí postupně snižovat frekvenci kojení, protože byste měla kojit pravidelně a ne, když si dítě řekne. Kojte proto 5x přes den, jednou večer a jednou v noci. Rozhodně ho nenechávejte celý den o hladu, protože to by dítěti ještě více uškodilo. Nezapomeňte, dítě z toho nevyroste. Musíte začít hned něco s tím dělat a rozhodně nečekejte na rok nebo dva roky...

Nejhorší, co maminka může dělat, je to, že všem známým s úsměvem říká, ono má prostě pořád hlad a tak ho pořád kojí. Sice vypadá dvakrát větší než jeho vrstevníci, ale když má neustále hlad, tak přece musí pořád jíst...