Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Výhody kojení pro dítě i matku

Vydáno: 12. února 2013 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

miminko

Kojení má velmi mnoho výhod jak pro dítě, tak i pro matku. Mateřské mléko obsahuje všechny potřebné živiny, které dítě potřebuje. Navíc chrání před nemocemi dítěte i matky. K tomu pomůže ženě zhubnout poporodní kilogramy.



Kojení přináší řadu nesporných výhod nejen pro vaše miminko, ale i pro vás samotné. Mateřské mléko je nejbezpečnější strava pro novorozené děťátko nejméně do jeho 6. měsíce a samotný akt kojení upevňuje hned od narození vazby mezi dítětem a matkou. Jaké jsou další z mnoha jeho výhod?

Výhody kojení pro dítě

Výhody se týkají především zdraví. Všechny živiny a protilátky obsažené v mateřském mléce chrání děti před různými zdravotními obtížemi jako střevní problémy (průjem, zácpa), potravinové alergie (ty se mohou objevit, pokud začnete miminko příliš brzo přikrmovat), ale dokonce i proti infekcím dýchacích cest a zánětům středního ucha.

Kojeným dětem se méně kazí zuby a kojení dokonce snižuje nebezpečí syndromu náhlého úmrtí novorozence. Kojení je také prevencí před mnoha dalšími nemocemi, které se mohou objevit v pozdějším věku i v dospělosti, např. astma, rakovina prsu, celiakie, Crohnova choroba, ekzémy, gastroenteritida, roztroušená skleróza, cukrovka, vysoký krevní tlak, obezita, artritida, infekce močových cest a mnoho dalších.

Výhody kojení pro matku

I pro matku je mnohem jednodušší a přirozenější kojit než připravovat umělé mléko. Mateřské mléko máte vždy dostatek a ve správné teplotě, nemusíte jej sterilizovat a nahřívat. Kojení je zdravé i pro matku, mj. snižuje riziko vzniku rakoviny prsu, vaječníků, děložního hrdla a vzniku osteoporózy (řídnutí kostí) v období menopauzy, zkracuje dobu a intenzitu poporodního krvácení a napomáhá shodit nadbytečná kila z těhotenství.

Výhody pro oba

Při kojení se uvolňují tzv. hormony štěstí, které přispívají k celkové psychické pohodě, což je velmi důležité, protože až 80 % žen trpí některou z forem poporodní deprese. A hlavně upevňuje vazby mezi matkou a dítětem.
Pokud se neobjeví problémy, doporučuje se dítě plně kojit do půl roku věku.

Žena by se rozhodně neměla kojení vyhýbat kvůli tomu, že by se jí mohla zničit prsa nebo postava. Není zdraví dítěte důležitější?