Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Návštěva dětského lekáře

Vydáno: 22. července 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Vlaďka Hajduková.

u lékaře

Narození děťátka je radostnou událostí, a v mnoha rodinách také velmi a toužebně očekávanou. S příchodem dítěte na svět vás však čekají také různé starosti. Zodpovědní rodiče mají například obavy, zda je jejich potomek zcela zdravý, nic mu neschází a dobře prospívá. Což se dá zjistit také u lékaře.



Proto je velmi důležité nezanedbávat preventivní prohlídky – a nebát se pediatra zeptat na vše, co vás v souvislosti se zdravotním stavem vašeho miminka zajímá.

První vyšetření novorozence

Hned po narození je děťátko samozřejmě podrobeno první preventivní prohlídce. Ještě se ani nestačilo rozkoukat, ale lékaři už si jej proklepnou. Nemusíte tedy mít obavy, že bude po porodu „něco” zanedbáno. V porodnici, v níž vaše miminko přišlo na svět, je také ihned založena jeho zdravotní dokumentace.

Očkování dětí

Na první prohlídku novorozence navazuje série dalších nezbytných vyšetření. Jinak řečeno – řada prohlídek u příslušného dětského lékaře. Než začne váš potomek chodit do školy, musí u svého pediatra povinně absolvovat minimálně devět preventivních prohlídek. Jeho zdravotní stav je tedy opakovaně sledován a kontrolován. Je to velice důležité pro včasný léčebný zásah, dojde-li k zachycení nemoci nebo určité odchylky. V průběhu prohlídek u dětského lékaře je prováděno rovněž povinné očkování dětí.

Jak probíhá první prohlídka u lékaře?

Všechny rodiče jistě zajímá, jak vlastně probíhá první ze zdravotních prohlídek dítěte. Dobré je vědět, že hned při první prohlídce je posouzena (dle určitého schématu) zralost novorozence. K viditelným, případně měřitelným známkám zralosti patří:
tělesná délka (za „normální” se považuje 48 až 54 cm)
váha (2500 až 4500 gramů)
obvod hlavy (rozměry se pohybují mezi 33,5 až 37 cm)

Jiná kritéria zralosti…

K dalším kritériím zralosti dítěte patří pevnost ušních boltců, nebo i správné vyvinutí zevních pohlavních orgánů. Bodový systém, nazývaný Apgar schéma, umožňuje objektivní hodnocení životní síly novorozence. Každé z pěti kritérií je ohodnoceno nulou, jedním nebo dvěma body. A jaké je optimální ohodnocení u zcela zdravého dítěte? Jedná se o plných deset bodů. Jestliže celkový počet nedosáhne čísla osm, musí být děťátko neustále sledováno.

Kdy naměřené hodnoty neodpovídají těm běžným?

U předčasně narozených dětí (tedy nedonošených) bývají tyto hodnoty nižší. Podobně jako u miminek, která jako plod trpěla v matčině těle nedostatečnou výživou. Může nastat také situace, kdy se narodí děťátko „přezrálé”, respektive „přenošené” (těhotenství trvá déle než čtyřicet týdnů). To se pozná například i podle stavu jeho kůže, která bývá v tomto případě svraštělá („vyluhovaná”), kvůli delšímu působení plodové vody.