Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Spalničky - příznaky a očkování

Vydáno: 16. června 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

Spalničky - příznaky a očkování

Spalničky jsou dětské onemocnění, kterým onemocnění většinou děti okolo 4 - 5 let, výjimečně i starší a dospělí. Spalničky se šíří vzduchem a vyvolává je virus. Díky očkování se téměř vůbec nevyskytují až na cizince, kteří nejsou naočkováni. Toto nakažlivé onemocnění je léčitelné celkem snadno, pokud se nezanedbá léčba.



Spalničky jsou méně časté onemocnění, které se dá celkem snadno vyléčit, ale mohou způsobit různá komplikovaná onemocnění (zápal plic, mozková encefalitida,...). V dnešní době se jedná o vymýcené onemocnění. Vyskytuje se jen v zemích třetího světa. Virus se přenáší skrz vzduch a kapénky, které vydechuje nakažený. Ale jak již bylo řečeno, očkování chrání před onemocněním.

Příznaky spalniček

Po deseti dnech od infikování se začínají objevovat první příznaky: zvýší se teplota nad 38°C, objeví se rýma, citlivost na světlo, kašel a zánět spojivek. Po čtyřech dnech nemoci se rozšíří postupně po celém těle vyrážka. Malé flíčky, které jsou stále doplněny vysokou teplotou.

Léčba spalniček

Při léčbě spalniček je nutné kontrolovat teplotu a tu snižovat pomocí paralenu či zábalů. K tomu je nutné dostatečně pít, nebýt na přímém světle, do očí pravidelně kapat oční kapky a po celou dobu ležet. Pokud se teplotu nedaří snížit a blíží se až k 40°C, je na místě hospitalizace, aby nedošlo k rozvinutí dalších onemocnění. Nemocný se uzdraví do dvou týdnů.

Očkování chrání, ale jsou zde i reakce po očkování

Očkování před spalničkami chrání. Proděláním spalničkami se získává doživotní imunita. I ten, kdo je naočkovaný, může onemocnět, avšak průběh bývá lehčí.
Očkuje se v druhém roce dítěte. Mezi nejčastější reakce po očkování patří zvýšená teplota, kašel, vyrážka, které se objeví pár dní po očkování. tato reakce bývá kvůli tomu, že ve vakcíně se nacházejí oslabené viry spalniček.