Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Těhotenství trimestr po trimestru – co můžete očekávat?

Vydáno: 21. května 2014 v kategorii Těhotenství, napsala Markéta Dostálová.

těhotná žena

Těhotenství obvykle trvá 40 týdnů (týdny se počítají od prvního dne vaší poslední normální menstruace). Těchto 40 týdnů se dále dělí na tři trimestry. V tomto článku se dozvíte, co můžete za tuto dobu očekávat, jak se budete cítit a jak se vyvíjí vaše miminko.



Podívejte se, jak vypadá každý trimestr pro ženu a pro dítě. Jaké změny se dějí v jejich těle?

První trimestr (1. - 12. týden) u ženy

V tomto období vaše tělo prochází mnoha změnami. Hormony ovlivňují téměř všechny orgánové soustavy v těle. Tyto změny stojí i za prvními příznaky toho, že jste těhotná. Hlavním znamením těhotenství je vynechání menstruace, ale můžete být i extrémně unavená, mít citlivá a nateklá prsa s vyčnívajícími bradavkami, může vám být špatně od žaludku (se zvracením i bez něj) – tzv. ranní nevolnost, mít šílenou chuť na některé potraviny nebo naopak trpět nechutenstvím, dále se může objevit zácpa, častější potřeba močení, bolest hlavy, pálení žáhy, přibývání na váze nebo naopak zhubnutí.
Se změnami vašeho těla možná budete muset provést nějaké změny i ve vašem každodenním životě, třeba chodit spát dříve nebo jíst častěji po malých porcích. Naštěstí většina z těchto nepříjemností v průběhu těhotenství zmizí a dokonce některé ženy nemají žádné potíže – každá žena je jiná a stejně tak je jiné každé těhotenství.

1. trimestr u miminka

Kolem 4. týdne se začínají tvořit mozek, mícha a srdíčko a objevují se zárodky končetin. Embryo měří 1 mm a neváží ani gram.
V 8. týdnu se začínají tvořit všechny hlavní orgány i vnější části těla včetně pohlavních orgánů, očních víček a prstů na rukou a nohou. Srdce bije pravidelným rytmem, pupeční šňůra je jasně viditelná. Plod už více vypadá jako člověk, měří 2,5 cm a váží cca 3,5 g.
Kolem 12. týdne nervy a svaly začínají spolupracovat, dítě může třeba sevřít pěstičku. Lze určit pohlaví. Oční víčka se zavírají, aby chránila oči a otevřou se zase až ve 28. týdnu. Zpomaluje se růst hlavy, ale miminko je mnohem delší – měří více než 7 cm a váží přes 28 g.

Druhý trimestr (13. - 28. týden) u vás

Pro většinu žen je toto období méně náročné než předchozí. Nevolnosti a únava mizí, ale ve vašem těle se dějí nové, výrazné změny. Břicho se zvětšuje a ke konci 2. trimestru už můžete cítit pohyby. S tím, jak se vaše tělo mění, aby miminko mělo více prostoru, můžete cítit bolesti zad, břicha, třísel nebo stehen, na břiše, prsou, stehnech či hýždích se mohou objevit strie, kůže kolem bradavek ztmavne, na obličeji můžete mít tmavší skvrny, cítit znecitlivění nebo brnění rukou, svědění na břiše, dlaních a chodidlech, mít oteklé kotníky, prsty a obličej. (Pokud spolu se svěděním trpíte i nevolností, nechutenstvím a zvracením nebo pokud extrémně otékáte či nabíráte na váze, kontaktujte lékaře, může se jednat o onemocnění jater nebo preeklampsii – onemocnění placenty).

2. trimestr u miminka

V 16. týdnu se dále tvoří svalová tkáň, kostra a kůže. Objevují se první pohyby střev a sací reflex. Dítě měří 10-12 cm a váží skoro 85 g.
Kolem 20. týdne se začínají tvořit obočí, řasy a nehty, dítě slyší a polyká. Teď, v půlce těhotenství, měří asi 15 cm a váží asi 255 g.
Ve 24. týdnu se vyvíjí kostní dřeň, chuťové buňky, otisky prstů a vlasy. Vytváří se plíce, ale ještě nefungují. Dítě pravidelně spí a budí se a ukládá tuk, aby získalo trochu na váze. Nyní měří cca 30 cm a váží víc než půl kila.

Třetí trimestr (29. - 40. týden) u vás

Některé obtíže z předchozího období budou pokračovat a mnoha ženám se hůře dýchá kvůli tlaku rostoucího miminka na orgány. Kromě toho můžete mít pálení žáhy, citlivá prsa, ze kterých může vytékat tzv. kolostrum (mlezivo nebo „první mléko” - není to ještě mateřské), vystouplý pupík, poruchy spánku, cítit první poslíčky, děložní čípek se zkracuje a měkne. Jste v cílové rovince!

3. trimestr u miminka

Kolem 32. týdne jsou už kosti plně vytvořeny, ale stále jsou měkké. Dítě otvírá a zavírá oči, dokáže silně kopat. Plíce ještě nejsou zcela zformovány, ale miminko si už nacvičuje dýchání. Tělo začíná ukládat důležité minerály jako železo a vápník. Měří skoro 30 cm a váží asi 1,8 kg.
Na konci 37. týdne je už dítě plně vyvinuté. Orgány jsou připraveny pracovat samy. S blížícím se porodem se většina obrátí hlavičkou dolů. Při narození obvykle měří 50 cm a váží 3,4 – 3,5 kg, ale ani odchylky neznamenají, že miminko není v pořádku.