Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

1. a 2. týden těhotenství

Vydáno: 28. května 2012 v kategorii Těhotenství týden po týdnu, napsala Nikola Novotná.

těhotenství

Plánujete těhotenství a zajímáte se, jak celé těhotenství vlastně začíná? Podívejte se na průběh těhotenství týden po týdnu. Lidské tělo je velmi složité a to platí i pro těhotenství. Ve skutečnosti těhotenství začíná mnohem dříve než dojde k oplodnění. Více se dozvíte, co se děje v prvním a druhém týdnu.



1. týden těhotenství

V prvním týdnu těhotenství, které se začíná počítat od prvního dne poslední menstruace ještě před početím, žena není fakticky těhotná. V tomto týdnu se z těla dostává děložní sliznice, jež byla připravena na uhnízdění se vajíčka, které neproběhlo, spolu s krví. Po odplavení sliznice se děloha okamžitě začne znovu připravovat na další možné otěhotnění.

Jak to vypadá s plodem?

V tuto dobu začíná ve vaječnících dozrávat další folikul, což je dutinka vyplněná tekutinou a novým vajíčkem.

2. týden těhotenství

Žena se cítí velmi dobře, její menstruace právě skončila a v děloze roste bohatě prokrvená sliznice, která je připravená na možné uhnízdění oplodněného vajíčka. Žena by měla dělat všechny aktivity, které má v oblibě, aby se psychicky cítila skvěle.

Jak to vypadá s plodem?

Ve vaječnících dozrávají folikuly. Jeden z nich se výrazně liší od ostatních, protože dozrává mnohem rychleji. Přibližně 14. den cyklu se nejrychleji dozrávající folikul dostane na povrch vaječníku, praskne a vajíčko se dostává přes dutinu břišní do vejcovodu. Tento děj se nazývá ovulace. Obal folikulu zůstává ve vaječníku a stává se z něj tzv. žluté tělísko produkující estrogeny a progesteron. Čeká na příchod spermií 12 - 24 hodin. Pouze na 400 spermií se dostane k vajíčku a cestra trvající až 10 hodin je zakončena proniknutím spermie nebo spermií do vajíčka. Vzniká zygota (oplodněné vajíčko) a po pár hodinách (10 - 30) splývají genetické informace spermie a vajíčka.