Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

3. týden těhotenství

Vydáno: 1. června 2012 v kategorii Těhotenství týden po týdnu, napsala Nikola Novotná.

těhotenství

Chcete vědět, jak probíhá těhotenství týden po týdnu? Co se děje ve třetím týdnu? V tomto týdnu zygota ke konci třetího týdne se již jedná o embryo. Těhotenství však ještě nelze zjistit těhotenským testem. Ten si udělejte až o týden později. Začíná vaše krásné těhotenství.



Na přelomu druhého a třetího týdne by měla v těle ženy probíhat ovulace. Díky tomuto ději je vajíčko vyplaveno z vaječníků do vejcovodů. Většinou se každý měsíc uvolňuje vajíčko z vaječníků střídavě (např.: říjen - pravý; listopad - levý; prosinec - pravý). Teprve po tomto ději je vajíčko schopné oplodnění. Ve třetím týdnu je ještě velice brzy na provádění těhotenského testu a navíc ženy ještě nepociťují ani změny v jejich organismu.

Žena otěhotní dva až tři týdny (spíše) po začátku menstruace, ve skutečnosti je ale po oplodnění už tři týdny těhotná. Podívejte se na více informací, jak těhotenství začíná.

Jak to vypadá s plodem?

Když se vajíčko spojí se spermií, tak vznikne tzv. zygota. Zygota se začíná po přibližně 24 hodinách dělit procesem, který se nazývá rýhování. Tato zygota (oplodněné vajíčko) dále putuje vejcovodem do děložní dutiny a přitom se opakovaně neustále dělí. Pravděpodobně šestý den po ovulaci se oplozené vajíčko dostává do děložní dutiny. Už se nejedná o pouhý shluk buněk, ale o embryo.

Dá se již zjistit těhotenství?

Ve třetím týdnu se ještě nedá zjistit těhotenství. Těhotenský test si udělejte až o týden později. Avšak již nyní je vhodné přestat kouřit, pít alkohol, přestat brát po dohodě s lékařem různé léky a hlavně se začít pestře a zdravě stravovat.