Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Strie a jak zabránit jejich vzniku v těhotenství

Vydáno: 17. října 2013 v kategorii , napsala Adéla Jánská.

strie na břiše

Ženy se často obávají, že kvůli těhotenství se jim na břiše objeví nevzhledné strie a budou mít tak navždy zničené břicho. Krémy na strie sice slibují, že se strie neobjeví, ale jak víme, často ani ty nejdražší krémy jim nezabrání. Co ale může alespoň trošku pomoct?



Strie se objeví, pokud žena či muž rychle ztloustne, v pubertě nebo v těhotenství. Pokožka není připravená na tak velkou změnu a díky nepružnosti popraská, což se projeví v malých či větších jizvách - striích. Strie se nemusí objevit jen na břiše, které velmi rychle roste, ale i na prsou, stehnech, bocích či hýždích.

Jak na strie?

V drogeriích a lékárnách najdeme velké množství přípravků, které jsou určené na strie. Určitě nepomohou na 100%, ale nějaký vliv mohou mít. Není důležitá značka nebo cena, ale fakt, že kůži promazáváte. Oblíbené jsou i oleje olivový, avokádový, slunečnicový nebo arganový olej z Maroka. Klidně můžete břicho promazávat i obyčejnou indulonou, aby se zlepšila elasticita kůže.

Také jsou vhodné masáže, štípání nebo mnutí pokožky dvěma prsty mezi sebou.

Kdy začít s péčí o kůži?

Začnete-li promazávat, až se strie objeví, tak jste začala pozdě a už se jich nezbavíte. Vhodnější je začít s promazáváním a masážemi již na počátku těhotenství, aby se pokožka připravila a byla elastická. Nesmíte hlavně zapomenout na spodní část břicha, na kterou se často zapomíná, i přesto, že se jedná o jednu z nejrizikovějších oblastí. Nevzdávejte se, protože každodenní péče se vám může jedině vyplatit. Břicho často popraská až v osmém měsíci.

Podpořte kůži i vnitřně

I správná strava a dostatečný pitný režim má pozitivní vliv na kůži. Vypijte každý den nejméně 2 litry neslazených tekutin, jezte dostatek zeleniny a ovoce, nezapomínejte na ryby, ořechy, semínka a za studena lisované oleje.

Také je vhodné dávat pozor na svůj přírůstek váhy. S větším přírůstkem je vyšší šance, že budete mít popraskané nejen břicho, ale i všechny další partie těla, kde přiberete.

Když se strie objeví...

Je možné, že sebelepší péče nezamezí tomu, aby vám popraskalo břicho. Říká se, že se strie objeví až u 70 % žen, proto je velká šance, že i vám. Ze začátku se bude jednat o červené jizvy a jizvičky, které časem vyblednou, ale nikdy už nezmizí. Pomůže jedině laser, u kterého však není žádná záruka.

Máte nějaký tip na to, aby se vám neobjevily strie?